Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Με «εισιτήριο» θα εισέλθουν στην κανονικότητα -δύο χρόνια σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας– εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πολίτες την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς ξεκινά η εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας της δημόσιας υγείας, δηλαδή μιας νέας δέσμης συνδυαστικών μέτρων, τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022.
Τα νέα μέτρα αρθρώνονται σε τρία επίπεδα, δηλαδή προβλέπονται μέτρα μόνο για εμβολιασμένους, μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για τις περιπτώσεις συνύπαρξής τους, ενώ η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στην τήρηση των περιορισμών στους κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, γυμναστήρια, χώρους πολιτισμού και άθλησης, αλλά και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όχημα για την ελεύθερη πρόσβαση παντού αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού (ή νόσησης), ενώ δυνατότητα πρόσβασης εξασφαλίζεται και για τους ανεμβολίαστους, με την διενέργεια διαγνωστικού τεστ (rapid test), με τιμή πλαφόν τα 10 ευρώ, σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, τα οποία ενεργοποιούνται από τη Δευτέρα.
Δεύτερο μεγάλο στοίχημα, εκτός από τη λειτουργία των κλειστών χώρων, συνιστά η επαναφορά του μαθητικού δυναμικού στη δια ζώσης διδασκαλία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η οποία θα ακολουθεί νέα, υγειονομικά πρωτόκολλα. Παρά το γεγονός ότι προβλέπεται σειρά συνδυαστικών μέτρων για την ομαλή λειτουργία της σχολικής τάξης, ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μαθητές υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, όπως και στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, ιδίως όταν η μετάλλαξη Δέλτα (κυρίαρχη στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας) βάλλει ιδιαίτερα κατά του νεανικού πληθυσμού.
Σε εγρήγορση για τα σχολεία
Υπό αυτό το πρίσμα, τον προβληματισμό τους σχετικά με το εάν ή όχι θα κλείσουν τα σχολεία στη διάρκεια του φθινοπώρου λόγω της έντονης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα καταθέτουν δημόσια αρκετοί επιστήμονες, ενώ απαντώντας σχετικά σήμερα η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή τόνισε πως «εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε». Την ίδια ώρα, εκτός από τον εμβολιασμό εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά και τα νέα μέτρα αυξημένων εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων, σε ισχύ παραμένουν στα σχολεία όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως:
· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα της γυμναστικής και του φαγητού),
· διαφορετικά διαλείμματα για σταθερές ομάδες μαθητών,
· σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
· τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής – χρήση αντισηπτικών,
· επαρκείς, τακτικοί αερισμοί των χώρων,
· ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.,
· εκπαιδευτικές εκδρομές, επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, μαθητικά συνέδρια, διαγωνισμοί και ενδοσχολικές εκδηλώσεις με τήρηση όλων των γενικών και συγκεκριμένων κατά περίπτωση μέτρων.
· δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών προς και από τις σχολικές μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους,
· σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών.
Επιπλέον, καθολικό μέτρο εξακολουθεί να αποτελεί η χρήση της μάσκας υποχρεωτικά σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Αναφορικά με τα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, προβλέπεται:
Ιδιωτικός- Δημόσιος Τομέας
Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.
Ακαδημαϊκοί & Καλλιτέχνες
Σε δύο υποχρεωτικά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου:
· εκπαιδευτικοί
· ακαδημαϊκοί,
· εργαζόμενοι σε τουρισμό,
· εργαζόμενοι σε εστίαση,
· εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές
Μαθητές
Δύο self test την εβδομάδα, τα οποία μπορούν να τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr .
Φοιτητές
Είσοδος στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με 2 εργαστηριακά rapid test αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα. Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (έναντι 10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.
Ταξίδια
Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες, τόσο προς τα νησιά, όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ.
Για την αναχώρηση, είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.
Όσον αφορά το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο προβεί σε self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ή το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.
Σχεδόν καθολική πρόσβαση θα έχουν από Δευτέρα οι εμβολιασμένοι, καθώς σύμφωνα με τα ειδικά μέτρα που προβλέπονται:
Δωρεάν τεστ
Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.
Εστίαση και διασκέδαση
Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να εισέρχονται μόνο:
· εμβολιασμένοι και
· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).
Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Γήπεδα
Τόσο στους κλειστούς, όσο και στους ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε:
· εμβολιασμένους και
· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.
Ως προς τη συνύπαρξη εμβολιασμένων και μη, αυτή αφορά κυρίως χώρους Τέχνης και πολιτισμού. Συγκεκριμένα:
Ψυχαγωγία
Αναλυτικά, σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:
· εμβολιασμένους,
· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
· ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ, όπως και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα πραγματοποιείται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.
Παράλληλα, οι παραπάνω επιχειρήσεις -κατ’ εξαίρεση το φετινό χειμώνα- θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν στο 100% τη χωρητικότητά τους.
Γυμναστήρια
Στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν:
· εμβολιασμένοι,
· νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
· ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα, αν κάποια αθλητικά σωματεία ή γυμναστήρια επιθυμούν να λειτουργήσουν μόνο με πελάτες που έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν βεβαίωση νόσησης, να κάνουν χρήση του 100% της χωρητικότητάς τους.
Έλεγχος εργοδότη
Παράλληλα, πλήρη εικόνα της εμβολιαστικής κατάστασης του προσωπικού του για το επόμενο επτάμηνο μπορεί να αποκτήσει -βάσει του νόμου- ο εκάστοτε εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας.
Συγκεκριμένα, διατηρεί – το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανάλογα με τη συχνότητα διάγνωσης που έχει οριστεί για τον κάθε κλάδο εργαζομένων.
Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: ΕΔΕ για νοσηλευτή του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ