Στο «μάτι του κυκλώνα» που λέγεται κορωνοϊός βρίσκονται τα νησιά της πατρίδας μας, καθώς βαδίζουμε προς το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Αυγούστου. Οι τουριστικές περιοχές «βουλιάζουν» από νέα κρούσματα και σε αρκετές από αυτές η κατάσταση δείχνει πως έχει ξεφύγει από το όριο του συναγερμού, με τις υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων όπου κριθεί αναγκαίο.
Τα στοιχεία από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι πράγματι αποκαρδιωτικά. Μπορεί οι λιγότεροι σε σχέση με χθες διαγνωστικοί έλεγχοι του τελευταίου 24ωρου (91.899) να ανέδειξαν -αναπόφευκτα- λιγότερα κρούσματα (3.442) και το Rt να παρέμεινε ίδιο με την προηγούμενη εβδομάδα (1,09), ωστόσο όλα τα υπόλοιπα δεδομένα του τελευταίου 24ωρου δείχνουν πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και δίνει, μάλιστα, βροντερό «παρών».
Έκρηξη θετικότητας στα νησιά
Σε τιμές που ξεπερνούν και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις κινούνται αυτή την εβδομάδα τα ποσοστά θετικότητας σε πολλές νησιωτικές περιοχές. Το ήδη αυξημένο 3,64% της επικράτειας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (3,05%) μοιάζει… αμελητέο συγκριτικά με το 9,60% της Νάξου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 5,32% της περασμένης εβδομάδας. Το ίδιο ισχύει και για τη Μύκονο, όπου το 3,25% του προηγούμενου επταημέρου εκτοξεύθηκε στο 6,04%. Συναγερμό προκαλεί η κατάσταση, επίσης, στην Ικαρία, όπου το χαμηλό ποσοστό θετικότητας που είχε καταγραφεί στις 11 Αυγούστου (1,94%) σήμερα φτάνει στο 4,73%, αλλά και στην Τήνο που βρίσκεται πλέον στο 4,09% (από 2,85%).
Σε τέσσερα ακόμα νησιά, τρεις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Κρήτης και δύο ηπειρωτικές περιοχές το ποσοστό θετικότητας ξεπερνά τον μέσο όρο της επικράτειας, στοιχείο που συνδυαστικά με τη σταδιακή επιστροφή -ασυμπτωματικών και ανεμβολίαστων- εκδρομέων στις μεγάλες πόλεις μετά το τέλος των καλοκαιριών διακοπών μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» διασποράς και νέας πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Συγκεκριμένα, στην Πάρο το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται πλέον σε 5,78%, στη Ρόδο 4,27%, στην Χίο 3,82%, στην Κάρπαθο 3,67%, στα Χανιά 4,59%, στο Ηράκλειο 4,13%, στο Ρέθυμνο 3,96%, ενώ 4% είναι στην Καβάλα και 4,57% στη Θεσπρωτία.
Τα πρώτα σημάδια της αύξησης της πίεσης στα νοσοκομεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από τις αρχές του μήνα, όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς περιορίζονταν σε 192 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σε 204 (στοιχεία από Τετάρτη 4 Αυγούστου). Σήμερα, λοιπόν, που οι δύο «σκληροί δείκτες» της πανδημίας φτάνουν τους 282 και 290 αντίστοιχα, γίνεται αντιληπτό πως το ΕΣΥ βρίσκεται προ των πυλών από ένα τρίτο κύμα πίεσης.
Ενδεικτική της νέας απειλής που θέτει ο κορωνοϊός για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι η εικόνα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου η κατάσταση θεωρείται οριακή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Τερζάκης, προκειμένου το νοσοκομείο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για κλίνες COVID, αποφασίστηκε σήμερα να ανοίξει και τέταρτη κλινική κορωνοϊού.
«Για την ώρα το νοσοκομείο αντέχει. Κάθε μέρα έρχονται κρούσματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και ο αριθμός ολοένα και αυξάνει. Οι ασθενείς που η κατάσταση της υγείας τους είναι πιο επιβαρυμένη είναι οι έξι που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου. Στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο κ. Τερζάκης.
Τέλος, την ανιούσα πήραν σήμερα και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από COVID-19, με τις απώλειες συμπολιτών μας να ξεπερνούν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες τις 20 και να φτάνουν τις 24.