Στη δίνη της πανδημίας στροβιλίζεται και σήμερα η χώρα, με τον κορωνοϊό να κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας και να «εκδικείται» για την όποια -κακώς εννοούμενη- χαλάρωση μπορεί να συνεπάγονται οι ημέρες του καλοκαιριού και των διακοπών.
Το νέο ρεκόρ για τον Αύγουστο που σημειώθηκε σήμερα με 4.206 κρούσματα σφίγγει τον κλοιό για τις περιοχές όπου οι μικρές εστίες της πανδημίας είναι έτοιμες να αναζωπυρωθούν, ενώ επιφέρει και σοβαρές συνέπειες για εκείνες που δεν φρόντισαν να περιορίσουν ικανοποιητικά τη διασπορά. Άλλωστε, οι 16 νέοι θάνατοι, οι 258 διασωληνωμένοι και οι 218 εισαγωγές ασθενών που πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο δεν αφήνουν περιθώρια για ελαστικότητα και πειραματισμούς.
Ρέθυμνο: Μπαίνει στον «χορό» των τοπικών lockdown
Το τελευταίο διάστημα είναι αρκετές οι περιοχές των οποίων η επιδημιολογική εικόνα κάνει την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να αγωνιά. Ήδη από τις αρχές του μήνα σε καθεστώς mini lockdown μπήκαν τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης όπου τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε ισχύ, αλλά και η Ζάκυνθος, η οποία επανήλθε στην καθημερινότητα την Παρασκευή 13 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι στις τρεις περιοχές σήμερα εντοπίστηκαν 142, 222 και 25 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα, ενώ από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την τελευταία εβδομάδα (9-15 Αυγούστου) φαίνεται ότι στο μεν Ηράκλειο καταγράφεται μια οριακή μείωση (-25%) του ιικού φορτίου, αλλά στα Χανιά οι αυξητικές τάσεις φτάνουν το 103%.
Η σταθερά μελανή εικόνα που παρουσιάζει η Μεγαλόνησος τις τελευταίες εβδομάδες, και η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην τεράστια διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη περαιτέρω σκληρών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, σειρά στην εφαρμογή τοπικού lockdown φαίνεται πως παίρνει τώρα η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ρεθύμνου, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 86 νέα κρούσματα. Παρά το γεγονός ότι το την τελευταία εβδομάδα (9-15 Αυγούστου) καταγράφηκε σχετική μείωση (-72%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, αυτό παραμένει σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι στο Ρέθυμνο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα -κάτω από 50%, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και αναπόφευκτα εντείνεται και η πίεση στο τοπικό σύστημα υγείας. Ήδη τα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν κληθεί να ενεργοποιήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των διαθεσίμων κλινών με τροποποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων, που πρακτικά σημαίνει πως θα δεσμευτούν κλίνες από τις κλινικές των νοσοκομείων για τις ανάγκες των ασθενών με CΟVID-19 όπως και από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Στο «κόκκινο» αρκετές περιοχές – Ποιες οδεύουν προς νέα μέτρα
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν εντοπίζεται μόνο στην Κρήτη, αφού σε ολόκληρη τη χώρα πλέον η διασπορά μοιάζει ανεξέλεγκτη. Στην Πελοπόννησο τα θετικά κρούσματα διαρκώς αυξάνονται, με την Αχαΐα και τη Μεσσηνία, μάλιστα, να καταγράφουν σήμερα τριψήφιο αριθμό (129 και 118 αντίστοιχα), ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, η Ηλεία (84), η Κορινθία (78) και η Λακωνία (45). Στις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που ξεχωρίζουν στον επιδημιολογικό χάρτη του τελευταίου 24ωρου περιλαμβάνονται, ακόμη, η Εύβοια και η Κοζάνη με 105 νέες διαγνώσεις έκαστη, η Καβάλα με 99, η Λάρισα με 69, η Αιτωλοακαρνανία με 62 και ο Έβρος με 59. Τέλος, στα Ιωάννινα, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κατά 260% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, εντοπίστηκαν σήμερα 41 νέα κρούσματα.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει συζήτηση για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις ανωτέρω περιοχές, ωστόσο η συνεχής επιτήρησή τους από τις υγειονομικές αρχές πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αντίθετα, με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown «φλερτάρουν» αρκετά νησιά, όπως η Ρόδος (150 κρούσματα σήμερα), η Κέρκυρα (66), η Λέσβος (60), η Νάξος (29) και η Χίος (28), αφενός λόγω της σημαντικής διασποράς που παρατηρείται και αφετέρου λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία κυμαίνεται από το 45% έως το 56%.
Όσο για την εικόνα στις δύο μεγαλύτερες Περιφέρειες της Ελλάδας, Αττική και Θεσσαλονίκη, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού στο κλεινόν άστυ. Προς το παρόν, στην Αττική καταγράφονται σταθερά λιγότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως (969 το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων τα 247 στο κέντρο της Αθήνας και τα 46 στα νησιά του Αργοσαρωνικού), ενώ σταθερότητα παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη που κυμαίνεται μεταξύ 300-350 κρουσμάτων (323 το τελευταίο 24ωρο).
Κορωνοϊός: Στα 4.206 τα νέα κρούσματα – 16 νεκροί, 258 οι διασωληνωμένοι