Σε υψηλά επίπεδα μεν, αλλά με σημάδια σταθεροποίησης εμφανίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Κι ενώ η μετάλλαξη Δέλτα αρχίζει να επικρατεί έναντι όλων, κάτι που αναμενόταν από τους ειδικούς, ο δείκτης των εισαγωγών ανησυχεί τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 539% από τις αρχές του μήνα. Την 1η Ιουλίου είχαν γίνει 33 εισαγωγές, στις 8 Ιουλίου 49, στις 15 Ιουλίου 101, στις 21 Ιουλίου 173 και σήμερα 178.

«Αυτή τη στιγμή το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πενυμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Νωρίτερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ εξήγησε ότι «το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται άτομα από 21 έως 90 ετών. «Οι μεταλλάξεις δεν έχουν ηλικίες. Στους νέους είναι πιο ήπια τα συμπτώματα αλλά μεταδίδουν», ανέφερε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, όσον αφορά στους υγειονομικούς, το 94,7% των γιατρών και το 80% των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Οριακή αύξηση έναντι της περασμένης εβδομάδας καταγράφουν και οι διασωληνώσεις. Με βάση τα σημερινά στοιχεία, 133 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 124 το περασμένο Σάββατο, ενώ το περασμένο διάστημα υπήρχε μία αποκλιμάκωση.

nosileies_ekriksi

Ημερήσια αύξηση 25% στις νοσηλείες

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων. Από την πλευρά του, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι καθημερινά οι νέες εισαγωγές διαμορφώνονται στις 150-1600, χωρίς να αποκλείεται να φτάσουν στις 300 στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι «το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις».