*γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Όταν ο υπέρμετρα αισιόδοξος Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, μάλλον βρισκόμαστε ακόμα στα δύσκολα. Πράγματι, η Γηραιά Ήπειρος βιώνει το τέταρτο κύμα. Η μετάλλαξη Δέλτα κερδίζει έδαφος, τη στιγμή που παγκοσμίως παρατηρείται πτώση του εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων, εξαιτίας της κόπωσης του πληθυσμού.
Μία ημέρα μετά την απογοήτευση των Άγγλων για την ήττα της εθνικής τους ομάδας στον τελικό του Euro, ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας, οριστικοποιώντας την καθολική άρση των μέτρων. Παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε εμφαντικά ότι ο κορωνοϊός δεν αποτελεί παρελθόν και προέτρεψε τους πολίτες στην Αγγλία να «προχωρήσουν με προσοχή», ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να επιστρέψει αυτομάτως στη ζωή όπως ήταν πριν από την πανδημία.
I cannot say this powerfully or emphatically enough – this pandemic is not over.
It is only thanks to the vaccine programme that we are able to take these cautious steps now. But to take these steps we must be cautious and we must be vaccinated.
Please get that jab. pic.twitter.com/GKt2W2iarB
— Boris Johnson (@BorisJohnson) July 12, 2021
Παρά την κούραση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα, η βρετανική κοινωνία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την απόφαση της κυβέρνησης. Δημοσκόπηση για λογαριασμό του Observer έδειξε πως το 50% των πολιτών θα ήθελαν αναβολή της «Ημέρας ελευθερίας», μετά από τις 19 Ιουλίου. Λιγότερο από ένας στους τρεις θεωρεί ότι όλοι οι περιορισμοί πρέπει να καταργηθούν σε μία εβδομάδα, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Και αυτό, διότι η μετάλλαξη Δέλτα προελαύνει και στη Βρετανία.
Γεγονός που προκαλεί τρόμο είναι ότι οι μισοί από τους πρόσφατους νεκρούς του κορωνoϊού ήταν εμβολιασμένοι. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κυβερνητικές διαφοροποιήσεις, με πολλούς υπουργούς να εκφράζουν την αντίθεση και ανησυχία τους για την καθολική άρση των μέτρων. Οι επιδημιολόγοι, άλλωστε, δεν αποκλείουν τα ημερήσια κρούσματα να φθάσουν τα 100.000.
Η κυβέρνηση, όμως, συνεχίζει τον οδικό της χάρτη, ο οποίος έχει βασιστεί στο ότι η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά με γνώμονα τον κορωνοϊό. Ο Μπόρις Τζόνσον προσανατολίζεται στην τόνωση της οικονομίας. Η φράση που χρησιμοποιεί ως μόττο είναι «αν όχι τώρα, πότε;», μετατρέποντας τη Βρετανία στην πρώτη χώρα που θα επιχειρήσει να ζήσει σχετικά κανονικά με τον κορονοϊό παρόντα.
Notre choix est simple : faire porter les restrictions sur les non-vaccinés plutôt que sur tous.
C’est le sens du pass sanitaire qui sera étendu. pic.twitter.com/Bk21ncGhNz— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 12, 2021
Σε τελείως άλλο κλίμα κινήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος στο δικό του χθεσινό διάγγελμα. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού καθίσταται υποχρεωτικός. Αυτό δεν θα ισχύσει για τους υπόλοιπους πολίτες, αν και ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν σαφής: προέτρεψε για ακόμα μία φορά τον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί. «Πρέπει να εργαστούμε για τον εμβολιασμό όλων των Γάλλων, είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσουμε μια φυσιολογική ζωή».
Η καθημερινότητα, άλλωστε, θα είναι πιο ευχάριστη και εύκολη για τους εμβολιασμένους. Αυτοί θα μπορούν να εισέρχονται σε καφετέριες και μέσα μαζικής μεταφοράς, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. «Θα εφαρμόζεται στα καφέ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα, αλλά επίσης στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας, τα ιατροκοινωνικά ιδρύματα, όπως και στα αεροπλάνα, τα τρένα και τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αρνητικό τεστ θα διαθέτουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους» τόνισε ο Μακρόν. Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτείται αρνητικό τεστ.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν περιορίστηκε στα της πανδημίας. Ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα για το συνταξιοδοτικό. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για έναν από τους πυλώνες της πολιτικής Μακρόν, η οποία είχε ξεσηκώσει κοινωνικές αντιδράσεις. Με τις προεδρικές εκλογές να είναι μόνο δέκα μήνες μακριά, ο Μακρόν επανέρχεται στη δέσμευσή του, τονίζοντας, όμως, ως προαπαιτούμενο την επιστροφή στην κανονικότητα.