*γράφει η Μίνα Αγγελίνη
H Σιγκαπούρη θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα σταματήσει την καταμέτρηση των κρουσμάτων της νόσου Covid- 19.
Σε μια προσπάθεια να επανέλθει η ζωή των πολιτών στην ομαλότητα, η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τον κορωνοιό όπως διαχειρίζεται τη γρίπη, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Sun». Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, με πληθυσμό μόλις 5, 7 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μόλις 36 θανάτους και 62.617 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας της νόσου Covid- 19 με την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων.
Επί 18 μήνες, οι υγειονομικές αρχές είχαν επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς προκειμένου να αποκαταστήσουν τα ταξίδια και τις δημόσιες συγκεντρώσεις χωρίς καραντίνα. Για την κυβέρνηση της χώρας, η ελπίδα είναι να αφήσουν τους ανθρώπους να «συνεχίσουν τη ζωή τους» με την κατάργηση σκληρών κανόνων και, αντίθετα, τον έλεγχο του ιού με άλλα μέσα, όπως ο μαζικός εμβολιασμός και καλύτερες θεραπείες. «Αντί να παρακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων της Covid-19 σε καθημερινή βάση, θα επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα», γράφουν σε κοινή επιστολή τους οι υπουργοί Εμπορίου, Οικονομικών και Υγείας της Σιγκαπούρης στην εφημερίδα «Straits Times».
«Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την πανδημία αλλά μπορούμε να την μετατρέψουμε σε κάτι πολύ λιγότερο απειλητικό, όπως η γρίπη, ή η ανεμοβλογιά και να συνεχίσουμε τη ζωή μας». Αξιωματούχοι στη Σιγκαπούρη είχαν στόχο να εμβολιαστούν με τη πρώτη δόση τα δύο τρίτα των πολιτών έως τις αρχές του τρέχοντος μήνα και των δύο τρίτων και με τις δύο δόσεις του εμβολίου έως τις αρχές Αυγούστου. Στη κοινή τους επιστολή, οι υπουργοί Εμπορίου , Οικονομικών και Υγείας της Σιγκαπούρης προσθέτουν επίσης: «Τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι με τον εμβολιασμό μπορούμε να «τιθασεύσουμε» τη νόσο Covid-19. Πολλοί αποδίδουν αυτές τις επιδόσεις στις ιχνηλατήσεις και άλλοι στην προληπτική νοσηλεία ατόμων άνω των 45 ετών ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα.
Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί και το πόσο προσεκτικοί είναι οι κάτοικοι στην υγιεινή, τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Σιγκαπούρη, έχει λάβει τον τιμητικό τίτλο της «Βασίλισσας της καθαριότητας» και της υγιεινής και χαρακτηρίζεται συχνά ως η καθαρότερη και ασφαλέστερη πόλη του κόσμου. Οι τσίχλες απαγορεύονται ενώ η αστυνομία κάνει ελέγχους ακόμη και στις δημόσιες τουαλέτες για να δει εάν έχει χρησιμοποιηθεί το καζανάκι.
Επιπλέον, η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να φρενάρει τη διάδοση του ιού μέσω του έγκαιρου εντοπισμού με τη χρήση επιθετικών πολιτικών ιχνηλάτησης των επαφών και διαγνωστικών τεστ που κέρδισαν τους επαίνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Όπως αναφέρει το BBC, διαγνωστικά τεστ έγιναν σε σχεδόν 900.000 πολίτες, δηλαδή πάνω από το 15% του πληθυσμού της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία . Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν αναλογίες στον κόσμο.
Οι αρχές πραγματοποιούν μαζικά τεστ στις ευάλωτες κοινότητες, όπως οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, ενώ δωρεάν τεστ προσφέρονται σε όλους άνω των 13 ετών που έχουν ενδείξεις οξείας μόλυνσης του αναπνευστικού.
Η προληπτική προσέγγιση εφαρμόζεται και στη θεραπεία. Ασθενείς με Covid-19 πάνω από την ηλικία των 45 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούν ευάλωτους νοσηλεύονται ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα, όπως αναφέρουν οι γιατροί. Από τον Απρίλιο του 2020 , οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές στους δημόσιους χώρους, νωρίτερα από πολλές άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη χρήση μάσκας σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.