Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο Χάικο Μάας, προειδοποίησε χθες Τρίτη την Κίνα και τη Ρωσία εναντίον της χρήσης των εμβολίων για την COVID-19 που διανέμουν προκειμένου να μεγεθύνουν την επιρροή τους.

Ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν πρέπει να μετατραπεί σε διαγωνισμό για «την επίτευξη βραχυπρόθεσμων γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων», επιχειρηματολόγησε ο πολιτικός της γερμανικής κεντροαριστεράς (SPD) στο περιθώριο της συνόδου της ομάδας των είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου στη Ματέρα, στη νότια Ιταλία.

Πρέπει να γίνει σαφές, επέμεινε ο κ. Μάας, τόσο στην Κίνα όσο και στη Ρωσία ότι οι άλλες χώρες «δεν βλέπουν με καλό μάτι τη ‘διπλωματία των εμβολίων’ τους».

Την πανδημία πρέπει να την καταπολεμήσουν όλες οι χώρες μαζί, επειδή «κανένας μας δεν θα είναι ασφαλής ώσπου να είμαστε όλοι ασφαλείς» και «οι πάντες πρέπει να το καταλάβουν πραγματικά αυτό».

Η Κίνα και η Ρωσία, όπως και η Γερμανία, είναι μέλη της G20. Αλλά στη Ματέρα ούτε το Πεκίνο ούτε η Μόσχα έστειλαν τους επικεφαλής της διπλωματίας τους. Ο κ. Μάας εξέφρασε την απογοήτευσή του για αυτό. «Όταν συναντιόμαστε (…) μιλάμε ο ένας με τον άλλον, χρειαζόμαστε διάλογο με τη Ρωσία και την Κίνα», είπε.

Η Δύση κατηγορεί τις δύο χώρες ότι ασκούν «διπλωματία των εμβολίων» επειδή άρχισαν να διανέμουν σκευάσματα από πολύ νωρίς. Η G7, η ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της στην Αγγλία αποφάσισε να αντιδράσει υποσχόμενη κι εκείνη να μοιράσει κάπου 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων σε φτωχότερα κράτη.

Ως εδώ η Κίνα έχει παραδώσει πάνω από 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων για την COVID-19 που παράγει σε πάνω από 80 χώρες. Πόσες δωρίστηκαν, πόσες πωλήθηκαν σε τιμές της αγοράς ή με έκπτωση δεν είναι ξεκάθαρο. Για τη Ρωσία, που έχει παραδώσει μικρότερες ποσότητες, δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί.

Φτωχότερες χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, κάνουν εκστρατεία προκειμένου να υπάρξει προσωρινή αναστολή της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19, προκειμένου να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή τους και η ανοσοποίηση να επιτευχθεί ταχύτερα.

Ο κ. Μάας είπε πως είναι διατεθειμένος κατ’ αρχήν να το συζητήσει, υιοθετώντας διαφορετικό τόνο από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εναντιώνεται με σφοδρότητα στην ιδέα.

Ωστόσο ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισήμανε πως αυτή είναι μια συζήτηση στην οποία θα πρέπει να επιλυθούν πολλά ζητήματα και θα είναι παρατεταμένη. Κατά συνέπεια, έκρινε, θα πρέπει να υιοθετηθεί μια διττή προσέγγιση, και το επίκεντρο της προσοχής θα πρέπει να δοθεί στην πρώτη φάση στη βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και στην επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων στα φτωχότερα κράτη.

«Αυτή τη στιγμή μπορεί να βοηθήσει μόνο κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα», εξήγησε ο κ. Μάας.

Τα μέλη της G20 αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του πληθυσμού.

Με τη σύνοδο αυτή θα ολοκληρωθεί εξάλλου η περιοδεία του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, που αποπειράται να προβάλει εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή της περιόδου του Ντόναλντ Τραμπ και του δόγματος «Πρώτα η Αμερική», τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είναι υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας. «Χρειάζεται να συνεργαστούμε και πρέπει να το κάνουμε αποτελεσματικά. Η πολυμερής συνεργασία το κάνει εφικτό», είπε ο κ. Μπλίνκεν στην ομιλία του προς το ακροατήριο στην G20, έχοντας γύρω του παραπετάσματα από πλεξιγκλάς για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Στη σύνοδο αναμενόταν να συζητηθούν, πέραν της πανδημίας, πρωτοβουλίες για τη στήριξη χωρών της Αφρικής και οι προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.