Περίπου 30 περιστατικά μυοκαρδίτιδας που καταγράφηκαν μετά τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη Covid, και συγκεκριμένα μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, κυρίως mRNA, δηλαδή Pfizer ή Μoderna, έχουν αναφερθεί στο Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ.
Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή της καρδιάς, ενώ η περικαρδίτιδα, μια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με τα προαναφερθέντα εμβόλια, είναι φλεγμονώδης αντίδραση γύρω από την καρδιά.
Στη χώρα μας περίπου 30 περιστατικά έχουν αναφερθεί στο αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ από ασθενείς ή από γιατρούς, ωστόσο έχει αποδειχθεί για πολύ μικρό αριθμό αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης της μυοκαρδίτιδας ή της περικαρδίτιδας. Αφορούν άτομα όλων των ηλικιών, με μια μικρή «προτίμηση» σε νεότερης ηλικίας άτομα. Ενδεικτικά καταγράφηκε φοιτητής και υγειονομικός της ηλικιακής ομάδας 25-35 χρόνων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλέον σημαντικό είναι ότι πρόκειται για περιστατικά ήπια, και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς.
Πόσες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ
Στοιχεία για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό κατά της Covid στις ΗΠΑ, έδωσαν και τα αμερικανικά CDC. Συγκεκριμένα, μέχρι την 21η Ιουνίου, το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών μετά τον Εμβολιασμό (VAERS) των CDC, έλαβε 616 αναφορές για περιστατικά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας σε άτομα ηλικίας 30 ετών και κάτω που έλαβαν εμβόλιο κατά της COVID-19.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με σκεύασμα mRNA (Pfizer-BioNTech ή Moderna), ιδιαίτερα σε άνδρες, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Από τις μελέτες που ακολούθησαν, τα CDC και ο FDA επιβεβαίωσαν 393 αναφορές μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, ενώ συνεχίζουν τις έρευνες για να εκτιμήσουν εάν υπάρχει σχέση με τον εμβολιασμό.
Κορωνοϊός: Ποιοι απειλούνται περισσότερο από το στέλεχος Δέλτα και πώς προστατεύουν τα εμβόλια