Η ινδική μετάλλαξη σαρώνει ήδη τη Βρετανία και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Το βασικό χαρακτηριστικό της μετάλλαξης «Δ» είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η οποία ξεπερνά το 50% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, αλλά και τη βρετανική μετάλλαξη (Άλφα). Το δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό της, είναι ότι «κτυπά» ανεμβολίαστους και ανθρώπους που έχουν νοσήσει και δεν έχουν αναπτύξει ικανό αριθμό αντισωμάτων, ή το ποσοστό τους έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Μοναδική «άμυνα» που διαθέτουμε απέναντι στην επικίνδυνη αυτή μετάλλαξη του ιού, είναι τα εμβόλια.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας «τρέχει», αλλά η επιτάχυνσή του εξαρτάται από την ανταπόκριση του κόσμου. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι μεγάλες και η ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ώστε η κοινωνία μας να αποκτήσει το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας και να αποφύγει αρνητικές συνέπειες και πολλούς θανάτους στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αύριο Σάββατο θα ξεπεράσουμε τις 8 εκατ. δόσεις και θα αγγίξουμε τους 3,5 εκατ. πλήρως εμβολιασμένους (και με τις δύο δόσεις, ή με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson), που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 35%.
Εμβολιάζονται πάνω από 100.000 κάθε μέρα
Ο μέσος όρος καθημερινών εμβολιασμών ανέρχεται σε περίπου 100.000. Ωστόσο δεν αρκεί και πολύ περισσότερο, θα πρέπει να αυξηθεί, ώστε να επισπευστεί το «κτίσιμο» του τείχους ανοσίας απέναντι στη φονική Covid-19.
Το κάλεσμα του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής αποτυπώνει το μέγεθος της ανάγκης να πειστούν όσοι εξακολουθούν να έχουν ενδιασμούς και να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε προνόμια για τους εμβολιασμένους και τόνισε ότι πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων, και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες που θέλουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου. Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία, καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, λέγοντας πως ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που νοσηλεύονται.
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Σαρώνει στη Βρετανία η ινδική μετάλλαξη
Στη Βρετανία η ινδική μετάλλαξη σαρώνει κυριολεκτικά, ενώ οι νέες λοιμώξεις καταγράφουν αύξηση μεγαλύτερη του 50% σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.
Οι νέες νοσηλείες στο Νησί αφορούν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα των εμβολίων και την προστασία που παρέχουν. Τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν σε ικανοποιητικό, αλλά μειωμένο ποσοστό την ινδική μετάλλαξη, σε σχέση με την κάλυψη που παρέχουν στο αρχικό στέλεχος ή στη μετάλλαξη Α (βρετανική).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το Ισραήλ, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν επαρκή κάλυψη, καθώς αν νοσήσουν, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και δεν απαιτείται η είσοδός τους στο νοσοκομείο και πολύ δε περισσότερο σε ΜΕΘ.
Εντούτοις, ένα εμβόλιο με ποσοστό κάλυψης που αγγίζει και ξεπερνά το 70%, είναι αρκετά ικανοποιητικό, αν αναλογιστούμε ότι τα αρχικά εμβόλια σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες, κυμαίνονταν στο 50-60%.
Το στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης, εκτός των άλλων, δείχνει ότι η μάχη με την πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα. Ο ιός αντιδρά για να επιβιώσει και οι ερευνητές κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα εμβόλια και να προστεύσουν την ανθρώπινη κοινότητα.