Κανονικά προχωρούν οι εμβολιασμοί των πολιτών που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και με την δεύτερη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση οποιαδήποτε συμπτωματολογία σοβαρών παρενεργειών (σύνδρομο θρόμβωσης/θρομβοπενίας). Ως εκ τούτου, τα άτομα αυτά καλούνται να προσέλθουν κανονικά για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη θωράκισή τους έναντι του ιού και των μεταλλάξεών του.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας Κύπρου, έπειτα από συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, στην οποία αξιολόγησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τις αναμενόμενες παραλαβές εμβολίων, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μέχρι σήμερα, καθώς και το θέμα των σοβαρών παρενεργειών από τους εμβολιασμούς και των αναφερόμενων σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων που παρουσιάστηκαν.
Σε ό,τι δε αφορά στο θέμα του ηλικιακού περιορισμού στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, η πλειοψηφία των μελών της ΣΕΕ, αφού έλαβε υπόψη τη βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα, τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και το όφελος από την απρόσκοπτη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος, εισηγείται τη σύσταση για προτίμηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) στα άτομα ηλικίας 50 ετών και κάτω. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Υγείας υιοθετεί τη σύσταση της πλειοψηφίας των μελών της ΣΕΕ και προτρέπει τους πολίτες κάτω των 50 ετών να επιλέγουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA για τον εμβολιασμό τους.
Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τα δεδομένα που προκύπτουν στην Κύπρο και διεθνώς, καθώς και τις οποιεσδήποτε νέες συστάσεις πιθανόν να προκύψουν από τον ΕΜΑ, και είναι σε ετοιμότητα να αξιολογεί σε τακτική βάση την πορεία της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και κατ’ επέκταση του εμβολιαστικού πλάνου, και να λάβει όλες τις ενέργειες με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των πολιτών.