Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και τον εμβολιασμό μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης συλλογικής ανοσίας το συντομότερο δυνατό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη είναι λόγος να το κάνεις αυτές» σημειώνοντας πως είναι οι ομάδες που κινδυνεύουν.

«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000.

Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία» σημείωσε.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι κατά 80% οι ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρούνται με την πρώτη δόση. «Σχεδόν σίγουρο ότι όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα με τη δεύτερη» διαβεβαίωσε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Αντισώματα για τον κορωνοϊό: Πώς, πόσα, πότε και με ποιο εμβόλιο αποκτάμε τα περισσότερα

Θεμιστοκλέους: Θα φτάσουμε άνετα στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού