Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τον θάνατο 5χρονου κοριτσιού στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, διέταξε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Χρ. Καραγιάννης.
Ενώ συμπληρώνεται σχεδόν ενάμιση χρόνος από τον θάνατο της 5χρονης, Αικατερίνης Γκαβούτσικου -που «απεβίωσε αιφνιδίως» όπως σημειωνόταν στην ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας– οι εμπλεκόμενοι γιατροί θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών νοσηλείας που οδήγησαν στον θάνατο του μικρού κοριτσιού.
Ο αντιεισαγγελέας προχώρησε μάλιστα και στον ορισμό παιδιάτρου – πραγματογνώμονα που θα συνδράμει στην έρευνα η οποία έρευνα θα συμπεριλάβει όλες τις φάσεις παρακολούθησης και αντιμετώπισης του περιστατικού, δηλαδή από την ιδιώτη παιδίατρο που είδε την 5χρονη έως την εισαγωγή και νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου κατέληξε.
Η πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργαστηριακών εξετάσεων προκάλεσε με τη σειρά της καθυστέρηση στη σύνταξη του ιατροδικαστικού πορίσματος και εκκρεμεί έτσι επί ένα έτος η υποβολή της δικογραφίας από το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας. Η πρόσφατη ωστόσο υποβολή της δικογραφίας άνοιξε τον δρόμο για την εισαγγελική έρευνα που θα εξετάσει αν προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης ή όχι ποινικού αδικήματος, ιατρικής παράλειψης κ.λπ., διάσταση από την οποία θα εξαρτηθεί αν η υπόθεση θα καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες.
Η οικογένεια της 5χρονης απαιτεί, να φωτιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το υγιέστατο κατά τα άλλα κορίτσι τους και μαθήτρια του 13ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, «έσβησε» μετά από διήμερη νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στις 5 τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου του 2020.
Στο πόρισμα της πολυσέλιδης έκθεσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας υπογραμμίζεται ότι ο θάνατος της 5χρονης «οφείλεται σε σηπτική καταπληξία επί εδάφους λοίμωξης στρεπτοκοκκικής αιτιολογίας», πόρισμα που προσδίδει νέα διάσταση στην υπό διερεύνηση υπόθεση. Με ενδιαφέρον αναμένεται βεβαίως η πραγματογνωμοσύνη της παιδιάτρου, που ορίστηκε ήδη στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που εστιάζει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Υπενθυμίζεται -σύμφωνα και με μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο ιστορικό της υπόθεσης- ότι η 5χρονη εκδήλωσε πυρετό στις 7 Φεβρουαρίου 2020, με την οικογένεια να επικοινωνεί τηλεφωνικά με την ιδιώτη παιδίατρο. Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου η μικρή ανέβασε πυρετό και την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στο ιατρείο όπου η ιδιώτης γιατρός παρέπεμψε το παιδί στο νοσοκομείο.
Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου η 5χρονη εισάγεται στην Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΛ και δύο ημέρες μετά, στις 5 τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου, πεθαίνει «χωρίς διάγνωση». Στην ανακοίνωση, που έδωσε εκείνο το πρωί στη δημοσιότητα η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έδινε τις πρώτες πληροφορίες για θάνατο του κοριτσιού σημειώνοντας ότι «στις 17/2/2020, εισήχθη στις 13:00 κοριτσάκι 5 ετών στην Παιδιατρική Κλινική κατόπιν παραπομπής από ιδιώτη παιδίατρο, μετά από συνεχιζόμενη πυρετική κίνηση από εβδομάδας. Στις 19/2/2020 απεβίωσε στις 5:00 το πρωί, αιφνιδίως. Ζητήθηκε νεκροψία – νεκροτομή και αναμένουμε το αποτέλεσμα».
Η κατάσταση της 5χρονης όπως δηλώθηκε τουλάχιστον από τους γιατρούς εμφανιζόταν ως σταθερή, όταν στη 1.30 τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου «παρουσίασε υπερδιέγερση και ανησυχία» με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται συνεχώς, εξέλιξη που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση να διακομιστεί σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Κάτι που τελικά δεν συνέβη αφού στις 4.50′ τα ξημερώματα, η κατάσταση της 5χρονης επιδεινώθηκε και «σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο εξεταστήριο της κλινικής» όπου έχασε τις αισθήσεις της και λίγο αργότερα, παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από γιατρούς και άλλων ειδικοτήτων που μετέβησαν στην Παιδιατρική Κλινική προκειμένου να συνδράμουν, η 5χρονη κατέληξε.