Γράφει ο Βασίλης Δαλιάνης
Την πεποίθησή του ότι το μεταπανδημικό παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παιχτεί σε πέντε «εργοτάξια», ήτοι την ένωση υγείας, το Ταμείο Ανάκαμψης – το οποίο δεν πρέπει να γίνει μια χαμένη ευκαιρία, αλλά ένας σπόρος μιας νέας αναπτυξιακής λογικής-, οι μεταναστευτικές ροές και η έκρηξη κινητικότητας που θα μοιάζουν με «τσουνάμι» μετά την πανδημία και τέλος η γεωπολιτική Ευρώπη, ώστε να μην είναι αφελής και να μην θεωρείται δεδομένη, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος Σχοινάς τόνισε ότι η ΕΕ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων το οποίο μόλις εξαντληθεί, τότε θα ξεκινήσει το επόμενο χαρτοφυλάκιο για τα έτη 2022 και 2023. «Όλα τα εμβόλια που διαθέτει η ΕΕ είναι ασφαλή και ποιοτικά και οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να τα κάνουν κτήμα τους. Είχαμε πρόβλημα με μία μόνο εταιρεία (σ.σ AstraZeneca) την οποία την πήγαμε στα δικαστήρια όχι επειδή δεν διαθέτει καλά εμβόλια, αλλά αντίθετα, διότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της να παραδώσει αυτά τα εμβόλια ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Πρωταθλήτρια η Ευρώπη στις εξαγωγές εμβολίων
Αναφορικά με την πιθανότητα απελευθέρωσης των ευρεσιτεχνιών κάτι που ζήτησε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι για να μπορέσουμε να αισθανθούμε ασφαλείς η λέξη κλειδί είναι παραγωγή. «Αν εντατικοποιήσουμε την παραγωγή και παράλληλα όσες χώρες παράγουν, εξάγουν και εμβόλια, τότε θα πετύχουμε περισσότερα. Η Ευρώπη είναι πρωταθλήτρια στις εξαγωγές εμβολίων. Έχουμε εξάγει περισσότερα από 200 εκατ. δόσεις, ενώ ούτε οι φίλοι μας οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έχουν κινηθεί αναλόγως. Τώρα, αν υπάρχουν κάποιες ιδέες που αφορούν στις πατέντες είμαστε έτοιμοι να τις δούμε αλλά μόνο εάν προσφέρουν σιγουριά και ταχύτητα. Αν ανοίγουν διαδικασίες που μας στέλνουν πιο πίσω δεν θα ακολουθήσουμε».
Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος Σχοινάς, στην Ευρώπη έχουμε 55 εργοστασιακές μονάδες που παράγουν εμβόλια και για ευρωπαϊκή χρήση αλλά και για εξαγωγές και πολλές από αυτές έχουν λάβει βοήθεια και από τα κράτη – μέλη και την ΕΕ. «Το ζητούμενο είναι το που θα μας πάει η επιστήμη και πάντοτε τα βήματα μας πρέπει να είναι σταθερά και ζυγισμένα σε σχέση με τις επιστημονικές εξελίξεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιστήμη είναι πάντα ρευστή. Δεν ξέρουμε απέναντι σε ποια άλλη απειλή θα χρειαστεί να χτίσουμε άμυνες, αλλά αν αυτές τις άμυνες μας τις δώσει η επιστήμη, η Ευρώπη θα τις αγοράσει».
«Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο»
Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι το περασμένο και ίδιος, όπως και οι περισσότεροι ανησυχούσε για την κατάσταση στην περιοχή.
«Προσπαθούμε μόνοι μας, ως ΕΕ, να βάλουμε τάξη στην περιοχή, δεν αισθανθήκαμε άλλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες, να βρίσκονται στο πλευρό μας. Τώρα ανησυχώ λιγότερο γιατί έχουμε ένα σχέδιο για τη διευθέτηση των ευρω- τουρκικών ζητημάτων, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί, δεύτερον γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέση και την εκφράζει για την περιοχή και τρίτον γιατί οι φίλοι μας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, μετά τα σκηνικά του περασμένου καλοκαιριού κατάλαβαν τα όρια σε αυτά που κάνουν. Αισθάνομαι πιο σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κικίλιας: Οι πέντε πυλώνες που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα
AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα