Ως μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης την προσαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου στα ελληνικά δεδομένα, αναφερόμενος στην οικοδόμηση νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα και στη λειτουργία αστικών ογκολογικών κέντρων.
Ο κ. Κοντοζαμάνης μιλώντας στο πάνελ “EU Beating Cancer vs Greek Reality” στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εξήγησε ότι μπορεί λόγω της πανδημίας η Ελλάδα να μην μπόρεσε να πετύχει όλα όσα ήθελα αναφορικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου «αλλά τώρα είναι η ώρα να αρχίσουν να υλοποιούνται δράσεις», υπενθυμίζοντας ότι τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε το 5ετές πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνει δέσμη δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία μας.
«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που εφαρμόσαμε καθολικά τον αντικαπνιστικό νόμο σε ανοικτούς χώρους και με το πρόγραμμα Σπ. Δοξιάδης δίνουμε την ευκαιρία στο 85% των γυναικών 50-69 ετών να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις για συχνούς καρκίνους. Ενώ παράλληλα προβλέπονται ενέργειες για την πρόληψη δύσκολων νεοπλασιών, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του παγκρέατος», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Εκτός του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας με Νεοπλασματικά Νοσήματα που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, η κυβέρνηση δρομολογεί και τη λειτουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου που θα αποτελεί τη «γέφυρα» επικοινωνία-συνεννόησης μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα προβλέπεται και η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου με γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ένα μοντέλο ολιστικής φροντίδας των νεοπλασιών (πρόληψη, διάγνωση, εξατομικευμένη θεραπεία, παρηγορητική φροντίδα).
«Σχεδιάζουμε τη λειτουργία Ογκολογικών Κέντρων ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζονται να μεταβαίνουν στα νοσοκομεία για τις θεραπείες τους. Όπου είναι εφικτό θα μπορούν οι πολίτες ακόμα και στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας να κάνουν τις αντικαρκινικές θεραπείες τους. Παράλληλα, σκοπεύουμε να επενδύσουμε σε νέες υποδομές, όπως το Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που θα οικοδομηθεί για να εκσυγχρονίσει τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών της Βόρειας Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προέβλεψε τέλος ότι με τη λειτουργία των Επιτροπών Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας η χώρα θα μπορέσει να δομήσει αποδοτικά και πλήρως κοστολογημένα μοντέλα ολιστικής αντικαρκινικής φροντίδας.
Κυριακίδου: Η Ελλάδα να φτιάξει το δικό της σχέδιο για τον Καρκίνο
Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας κυρία Στέλλα Κυριακίδου ζήτησε την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που για πρώτη φορά στην ιστορία της ενωμένης Ευρώπης τίθεται σε ισχύ.
«Το ευρωπαϊκό σχέδιο θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού αφού προβλέπει ολοκληρωμένες δράσεις για την πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, καταπολεμώντας τις ανισότητες μεταξύ των χωρών, αλλά και εντός των ίδιων των κρατών», υπογράμμισε η κυρία Κυριακίδου.
Ενδεικτικά στο ευρωπαϊκό σχέδιο περιλαμβάνονται δράσεις, όπως:
– έως το 2030 να έχει εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού-στόχου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που ενοχοποιείται μεταξύ άλλων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα,
– έως το 2023 να έχει ελεγχθεί για καρκίνο του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας το 90% του πληθυσμού-στόχου,
– έως το 2022 να έχουν διατεθεί σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ εργαλεία για προσωποποιημένη διάγνωση και αντικαρκινική φροντίδα.
«Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση και την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των χωρών και των πολιτών. Καλώ την Ελλάδα να εφαρμόσει το σχέδιο αυτό δημιουργώντας το δικό της Εθνικό Σχέδιο Δράσης και Μητρώο για τον Καρκίνο. Ας ξεκινήσουμε μαζί το ταξίδι που θα αλλάξει τα δεδομένα του καρκίνου στην Ευρώπη», κατέληξε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας κυρία Στέλλα Κυριακίδου.
Πιλοτικός ηλεκτρονικός φάκελος ογκολογικού ασθενή
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας χαρακτήρισε «τυχερή» της Ευρώπη που έχει ως επίτροπο Υγείας την κυρία Κυριακίδου η οποία ανέδειξε τον καρκίνο σε πρωτεύον θέμα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπουκοβίνα εκτός από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου που πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, στην Ελλάδα «χρειάζεται και ένας σύγχρονος ογκολογικός χάρτης με όλα τα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να δομήσουμε κοστολογημέρες λύσεις αναφορικά με τις θεραπείες και τις προληπτικές/διαγνωστικές παρεμβάσεις. Η ΕΟΠΕ έχει φτιάξει έναν πιλοτικό ηλεκτρονικό φάκελο ογκολογικού ασθενή, ο οποίος έχει ήδη δοθεί προς χρήση σε επιλεγμένους συναδέλφους γιατρούς προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την καλύτερη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και την επιλογή ταχύτερων και βέλτιστων θεραπευτικών αποφάσεων».
Τέλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) κυρία Κάθυ Αποστολίδη σχολίασε πως «η πανδημία έθεσε τον ογκολογικό ασθενή στο περιθώριο. Χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες όμως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κανείς δεν στερήθηκε την πολύτιμη για τη ζωή του φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία». Ζήτησε όμως από την Πολιτεία να αναλάβει δράση και να εφαρμόσει όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για την ολιστική διαχείριση του καρκίνου με επίκεντρο τη λειτουργία ενός Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.
Κικίλιας: Οι πέντε πυλώνες που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα
AstraZeneca: Τι θα γίνει με τα προγραμματισμένα ραντεβού και τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα