Ένα σκληρό μπρα ντε φερ είναι σε εξέλιξη μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την ανάγκη άρσης της πατέντας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Λίγες ώρες μετά τη δημόσια παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσπευσε να δηλώσει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει αυτό το θέμα.
Ωστόσο τα πρώτα σύννεφα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους καθώς εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του Βερολίνου για την ποιότητα των εμβολίων αλλακυρίως για το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθεί και στο μέλλον η ιδιοκτησία στυην …καινοτομία.
Τις ανησυχίες του Βερολίνου έσπευσε να στηρίξει και η γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNTech η οποία εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
«Ναι» από τον Πούτιν
«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα.
«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Υπέρ και ο Μακρόν
Αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, που έως τώρα ήταν επιφυλακτικός, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει αντίθετος με την άρση της πατέντας.
«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το mRNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια mRNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», εξήγησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.
Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπήρξε εμβολιαστικός εθνικισμός από την πλευρά της Ευρώπης. «Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, μηδέν δόσεις έχουν εξαχθεί», πρόσθεσε.
Αρνητικό το Βερολίνο
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν αρνητική σήμερα στην πρόταση των ΗΠΑ να παραιτηθούν από την προστασία των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, δημιουργώντας αμφιβολίες για το αν η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή διεθνή υποστήριξη για να γίνει πραγματικότητα.
Το σχέδιο των ΗΠΑ θα δημιουργούσε «σοβαρές επιπλοκές» για την παραγωγή εμβολίων, δήλωσε την Πέμπτη μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μέσω email.
Χωρίς το κίνητρο για κέρδη από δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, οι φαρμακευτικές εταιρείεςενδέχεται να μην κινούνται τόσο επιθετικά για να δημιουργήσουν εμβόλια στο μέλλον, υποστηρίζει το Βερολίνο.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπυοργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε πει πως η χώρα του είναι «ανοικτή» σε μια «συζήτηση» για το θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, την οποία υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.
«Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χάικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε πως «είναι μία ερώτηση την οποία οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας» της Covid-19.
ΒioNTech: Δεν θα έχει αποτέλεσμα
Η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή τους και τον εφοδιασμό των χωρών, εκτιμά η BioNTech.
«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε η εταιρεία που ανέπτυξε μαζί με τη Pfizer εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Η άρση της πατέντας δεν θα έχει αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, συμπλήρωσε η BioNTech.
«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επεσήμανε ακόμη στη σχετική ανακοίνωσή της και τόνισε με έμφαση: «Η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο των BioNTech/ Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών. Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό». Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. «Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων».
Επιφυλάξεις και από τους Ελβετούς
Η κυβέρνηση της Ελβετίας εκτιμά πως η απόφαση της Ουάσινγκτον ότι στηρίζει την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19 ήταν μια «σημαντική ανακοίνωση» η οποία όμως αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.
«Πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά τις συγκεκριμένες λύσεις που μελετώνται σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SECO, η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων.
Η SECO , που είναι αρμόδια για την οικονομική πολιτική και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι η Ελβετία παραμένει πεπεισμένη ότι η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της πανδημίας δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί τη δίκαιη, προσιτή και γρήγορη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά προϊόντα για την Covid-19.
Κατά της άρσης της πατέντας ο ισχυρός άνδρας της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά
Ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer δήλωσε σήμερα ότι δεν τάσσεται «καθόλου» υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.
«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις», τόνισε.