*Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Με μικρά και σταθερά βήματα η χώρα βγαίνει από το καθεστώς του lockdown. Άλλη μία «ανάσα ελευθερίας» από σήμερα, όπου τα κέντρα αισθητικής, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά τα σηκώνουν ρολά.
Παράλληλα σε ισχύ είναι και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα έκτακτα μέτρα για την περαιτέρω απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Αλλαγές στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας
Από τη Μεγάλη Δευτέρα αλλαγές θα υπάρξουν και στο ωράριο της νυχτερινής κυκλοφορίας. Έτσι, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) η έναρξη του περιορισμού μεταφέρεται στις 23:00.
Έτσι θα κάνουμε Πάσχα
Οι εκκλησίες
Οι εκκλησίες φέτος ανοίγουν για τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα, ωστόσο, όλα θα είναι διαφορετικά.
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
Το πασχαλινό τραπέζι
Στο τραπέζι του Πάσχα επιτρέπονται έως εννέα άτομα, εφόσον καθίσουν σε εσωτερικό χώρο, ενώ αν το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο τότε ο μέγιστος αριθμός των συνδαιτυμόνων ανεβαίνει στους 12.
Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Αυστηροί έλεγχοι στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Την ίδια ώρα, σε ισχύ τίθεται και έως τις 10 Μαΐου η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.
Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:
Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.
Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει – πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 – τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.
Οι κυρώσεις
1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ.
2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, το διάστημα από τις 10 έως τις 15 Μαΐου για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα ισχύει το πλαίσιο που ίσχυε έως και πριν την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ. Από τις 15 Μαΐου απελευθερώνονται πλήρως οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Ανοίγει από 3 Μαΐου η εστίαση
Με υποχρεωτική πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων, με την παρουσία μόνο καθήμενων σε εξωτερικούς και με αναλογία έξι άτομα ανά τραπέζι, «στρώνει τραπέζι» η εστίαση στις 3 Μαΐου 2021. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παραμένουν ανοικτές έως τις 11 το βράδυ με εξαίρεση τη διανομή (ντελίβερι) αλλά με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες:
επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπονται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών,
πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια,
είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι,
είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ),
οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δυο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί.