Αλλαγές στο βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, όσον αφορά το σκεύασμα της AstraZeneca προτείνει η βρετανική ρυθμιστική αρχή, μετά τη σύνδεση του εμβολίου με την εμφάνιση θρομβώσεων.
Στους ενήλικες κάτω των 30 ετών θα πρέπει να προσφέρεται εναλλακτικό εμβόλιο, αντί του AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο στην περιοχή τους, είναι υγιείς και δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για κορωνοϊό, προτείνει το αρμόδιο κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο.
Οι πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση θα μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη. Ωστόσο, όσοι εμφάνισαν θρόμβωση μετά την πρώτη δόση, δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν, λέει ο MHRA. Τα άτομα με διαταραχές στο αίμα, θα πρέπει να συζητήσουν με τους γιατρούς τους τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου, πριν τους χορηγηθεί.
Η σύσταση της μεικτής επιτροπής για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό ευθυγραμμίζεται με το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όπου σε κάποιες χώρες η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca περιορίζεται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, μετά τους φόβους για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων ή θρομβοπενίας.
Ωστόσο, για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι κίνδυνοι από τη νόσο θεωρούνται πολύ σημαντικότεροι και θα ενθαρρυνθούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Μαρτίου υπήρξαν 79 αναφορές σπάνιων θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια και 19 θάνατοι ανάμεσα σε πάνω από 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Η βρετανική ρυθμιστική αρχή εξακολουθεί αν ερευνά αν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ των σπάνιων περιστατικών και του εμβολίου.
«Πολύ σπάνια παρενέργεια» οι θρομβώσεις
Νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μίλησε για «πολύ σπάνιες παρενέργειες» σημειώνοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για τους περισσότερους ανθρώπους.
Η επιτροπή ασφάλειας του οργανισμού συμπέρανε ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.
Ειδήσεις σήμερα
Στα 3.445 τα νέα κρούσματα – 749 οι διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι