Ο πλανήτης μπορεί να έχει ένα χρόνο, ή και λιγότερο, πριν τα υπάρχοντα εμβόλια πρώτης γενιάς κατά της Covid-19 αρχίσουν να είναι αναποτελεσματικά και να χρειάζονται τροποποιήσεις, σύμφωνα με έρευνα ειδικών την οποία επικαλείται ο Guardian.
Οι επιστήμονες έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη μίας παγκόσμιας εκστρατείας εμβολιασμού για την εξουδετέρωση της απειλής του κορωνοϊού, λόγω της φόβου των μεταλλάξεων, ορισμένες από τις οποίες είναι πιο μεταδοτικές, πιο θανατηφόρες και λιγότερο ευαίσθητες στα εμβόλια.
Η πρόβλεψη του χρονικού ορίζοντα του «ενός έτους ή λιγότερο» για τα εμβόλια πρώτης γενιάς προέρχεται από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, σύμφωνα με το People’s Vaccine Alliance, έναν συνασπισμό οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam και η UNAIDS, που πραγματοποίησαν την έρευνα 77 επιστημόνων από 28 χώρες. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το χρονικό πλαίσιο ήταν πιθανότατα εννέα μήνες ή λιγότερο.
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη εμβολίων σε πολλές χώρες καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια, δήλωσε το 88% των ερωτηθέντων, οι οποίοι εργάζονται σε διάσημα ιδρύματα όπως Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Η τρέχουσα γενιά εμβολίων, που έχουν λάβει άδειες έκτακτης ανάγκης σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι ένας συνδυασμός παλαιών και νέων τεχνολογιών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση mRNA, που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες Pfizer / BioNTech και Moderna, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί με ταχύτητα (εντός εβδομάδων ή μηνών) για να αντιμετωπίσει νέες μεταλλάξεις.
Ωστόσο τα εμβόλια αυτά είναι δυσκολότερο να φθάσουν στις φτωχότερες χώρες, καθώς είναι ακριβότερα και έχουν υψηλές απαιτήσεις για την αποθήκευσή τους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Πλούσιες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού τους και έχουν εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις. Αντίθετα, κράτη όπως η Νότια Αφρική και η Ταϊλάνδη δεν κατάφεραν καν να εμβολιάσουν το 1% του πληθυσμού τους. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη χορηγήσει ούτε μία δόση.
Η Covax -μία παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην καταπολέμηση του λεγόμενου «εθνικισμού των εμβολίων» – ελπίζει να είναι σε θέση να παρέχει εντός του 2021 εμβόλια τουλάχιστον στο 27% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών.