Ο μεγαλύτερος ιατρικός σύλλογος της Τουρκίας κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως περιορισμούς στην κινητικότητα και τις κοινωνικές επαφές, λόγω της αύξησης των μολύνσεων.

Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται από τον περασμένο μήνα, αφότου ανακοινώθηκε η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 29.081 νέα κρούσματα, αριθμός λίγο μικρότερος από το απόλυτο ημερήσιο ρεκόρ της φετινής χρονιάς.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε την Πέμπτη ότι η πανδημία μπορεί να έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο, προσθέτοντας ότι οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις. Όμως η Τουρκική Ένωση Ιατρών (TTB) υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία και χαρακτήρισε «κοινωνική δολοφονία» τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στη χώρα.

«Μια διόγκωση των κρουσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει ότι η Τουρκία, όπως και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει ένα τσουνάμι. Όσο συνεχίζεται αυτή η τάση, χρειαζόμαστε πιο σοβαρά μέτρα», τόνισε.

Χωρίς να κατονομάσει κανέναν, η TTB ζήτησε την παραίτηση «των υπευθύνων» στο υπουργείο Υγείας, αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα καθημερινά στοιχεία και τις παραλλαγές που εντοπίζονται, τις αγορές εμβολίων και τα κριτήρια που χρησιμοποιούν οι αρχές για να κατηγοριοποιούν την επικινδυνότητα ανά περιοχή.

«Η κινητικότητα στους πολυσύχναστους δρόμους των πόλεων πρέπει να μειωθεί. Οι επαφές πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους πρέπει να περιοριστούν», τόνισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του επικρίθηκαν αυτήν την εβδομάδα επειδή οργάνωσαν το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος παρουσία χιλιάδων ανθρώπων.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους δεν τηρούσαν τις αποστάσεις, ούτε φορούσαν μάσκες. Αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Τουρκία, στις 14 Ιανουαρίου, 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου η χώρα αναμένει ότι θα παραλάβει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από διάφορους παρασκευαστές.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Self test, εμβόλια και σταθεροποίηση, οι τρεις προϋποθέσεις για τη χαλάρωση του lockdown