Από τις 8 το πρωί παρουσιάζονται στα νοσοκομεία στα οποία κλήθηκαν, οι ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν χθες με εντολή του υπουργείου Υγείας, ώστε να συνδράμουν στην άνιση μάχη που δίνει τόσους μήνες το ΕΣΥ με τον «αόρατο εχθρό».
Η πλειοψηφία των γιατρών που επιστρατεύτηκαν, στους οποίους επιδόθηκαν χθες τα φύλλα πορείας, παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Σισμανόγλειο», που είναι και τα δύο τελευταία νοσοκομεία που… ρίχτηκαν στη μάχη, τα οποία μετατράπηκαν προσφάτως σε νοσοκομεία αποκλειστικά για COVID περιστατικά. Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι ιδιώτες γιατροί κατανέμονται ισομερώς.
Υπενθυμίζεται ότι επιτάχθηκαν οι υπηρεσίες παθολόγων, γενικών ιατρών και πνευμονολόγων.
Για «λύση αρπακόλλα» έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6
Για «λύσεις της τελευταίας ώρας, λύσεις αρπακόλλα» έκανε λόγο μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Παύλος Καψαμπέλης αναφερόμενος στην επιστράτευση των 206 ιδιωτών γιατρών. Επισήμανε ότι έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα οι συζητήσεις και με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να βρεθούν οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις.
«Από πλευράς υπουργείου υπάρχει προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών σε εμάς» πρόσθεσε ο κ, Καψαμπέλης τονίζοντας ωστόσο ότι έστω και σε αυτές τις συνθήκες θα στηρίξουν τις προσπάθειες των ιατρικών συλλόγων. «Παράλληλα το υπουργείο θα πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις και να μην περιμένει απέξω τη βοήθεια μόνο», συμπλήρωσε.
Όπως διευκρίνισε, «για το νοσοκομείο Σωτήρια υπάρχουν 20 προκηρυγμένες θέσεις πνευμονολόγων και έχουν κατατεθεί 80 αιτήσεις ενδιαφερόμενων νέων γιατρών με πρόσφατη νοσοκομειακή εμπειρία και με μια υπουργική απόφαση μιας ώρας αυτοί εντάσσονται μέσα».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα αποδώσει μια τέτοια ενέργεια τα αναμενόμενα. «Τι περιμένουν από γιατρούς που έχουν φύγει από 20, 30 χρόνια από τα νοσοκομεία ότι θα μπορέσουν να προσαρμοστούν αμέσως; Όχι. Και θα δημιουργήσουν προβλήματα και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», σημείωσε.
«Έχουμε μετατραπεί σε χώρα μιας νόσου, υπάρχουν όμως νόσοι πιο σοβαρές όπως οι καρδιολογικές και οι ογκολογικές» κατέληξε.
Παθολόγος καταγγέλλει: «Ντροπιαστικό το χαρτί της επιστράτευσης, είχα δηλώσει εθελοντής εδώ και 10 μέρες»
«Ντροπιαστικό» χαρακτήρισε το χαρτί της επιστράτευσης ο ιδιώτης γιατρός, Στέλιος Δερμιτζάκης αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος είχε δηλώσει εκ των προτέρων εθελοντής.
Όπως είπε ο παθολόγος στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, στις 10 Μαρτίου είχε αποδεχθεί την πρόσκληση της Πολιτείας έτσι ώστε να συνδράμει με τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Αμέσως μόλις ο Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε την βοήθειά μας, παρά το γεγονός πως δεν έχω πολύ χρόνο, έκανα αίτηση για να συμμετάσχω», είπε. «Μετά από 10 μέρες κάλεσα στον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να μάθω γιατί δεν με έχουν καλέσει, την ώρα που οι συνάδελφοί μας αντιμετώπιζαν πρόβλημα στα νοσοκομεία», είπε.
Όπως περιέγραψε, μία αστυνομικός, ασθενής του, τον ενημέρωσε για το φύλλο πορείας που εκδόθηκε. «Θα προτιμούσα να πάω ως εθελοντής και όχι κρατώντας αυτό το χαρτί» τόνισε.
Πνευμονολόγος που επιστρατεύθηκε: «Μου έλυσε τα χέρια η επίταξη»
«Στον στρατό ήμουν στα σύνορα στον Έβρο. Και σήμερα με τιμά που η πατρίδα με χρειάζεται», τόνισε μιλώντας στο MEGA, ο πνευμονολόγος Λευτέρης Παπαλευθέρης, γιατρός που επιστρατεύτηκε.
«Βρισκόμουν σε μία από τις εταιρίες που συνεργάζομαι, για αυτό και δεν είχα πάει εθελοντής, γιατί είχα συμβάσεις στις οποίες δεν μπορούσα να παρέμβω. Και μου τηλεφώνησε ο διοικητής ασφαλείας της δυτικής Αττικής και ήρθε με το περιπολικό στην εργασία μου και μου έδωσε το χαρτί», είπε ο κ. Παπαλευθέρης αναφορικά με τη διαδικασία επίταξής του.
«Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των συναδέλφων μου πνευμονολόγων στη χώρα. Όσοι είμαστε, είμαστε ενωμένοι, πάνω από όλα είναι η πατρίδα, προέχει το συμφέρον τον ασθενών και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας που έχουν υποστεί τα πάντα. Και στα ιδιωτικά ιατρεία ήμασταν κυματοθραύστες αυτού του κύματος. Τα απογεύματα αν δεν έχουμε εφημερία θα συνεχίσουμε τα ιατρεία μας. Όσοι περνούν τη νόσο χρειάζονται παρακολούθηση και αποκατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Θα παρουσιαστώ στο νοσοκομείο Θριάσιο και θα προσπαθήσω να βοηθήσω τους συναδέλφους μου, όπως μπορώ. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου έχουν συμβάσεις που δεν μπορούν να τις παραβούν. Αυτός είναι ο λόγος πιστεύω που δεν μπορούσαν να πάνε εθελοντικά. Εμένα μου έλυσε τα χέρια η επίταξη, αν μπορώ να το πω αυτό», εξήγησε ο κ. Παπαλευθέρης.
«Φαντάζομαι ότι θα χρειαστεί μια προσαρμογή, δε θα εγκλιματιστούμε σε δέκα λεπτά. Αλλά δεν θα υπάρχουν και μεγάλες διαφορές. Προφανώς ίσως σε κάποια γραφειοκρατικά θέματα να δυσκολευτούμε», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με όσα περιμένει για τα νέα του καθήκοντα.
Τα κριτήρια επιλογής και το ενδεχόμενο άρνησης
Τα κριτήρια επιλογής των γιατρών ήταν η ηλικία –κάτω των 60 ετών– καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ, και η αμοιβή τους θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση.
Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια. Οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας. Από το υπουργείο Υγείας επισημάνθηκε προς τους Ιατρικούς Συλλόγους ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν αστική ευθύνη και καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Γεωργαντάς: Τι πρέπει να κάνουν όσοι βρεθούν θετικοί στα self tests