Κοινή θέση με αυτή που εξέφρασε την Πέμπτη ο ΕΜΑ αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε σήμερα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων του ΠΟΥ, συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες (η πρώτη ήταν στις 16 Μαρτίου), εξέτασε τα δεδομένα από κλινικές μελέτες και αναφορές σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και αππο τη βάση δεδομένων του Οργανισμού, και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
– Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 (συμπεριλαμβανομένου του Covishield στην Ινδία) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ στην αναλογία οφέλους – κινδύνου, με τεράστιες δυνατότητες πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων σε όλο τον κόσμο.
– Τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, δεν υποδηλώνουν συνολική αύξηση των περιστατικών πήξης, όπως βαθιά φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή μετά τη χορήγηση εμβολίων COVID-19. Τα αναφερόμενα ποσοστά θρομβοεμβολικών συμβάντων μετά τη χορήγηση εμβολίων, είναι σύμφωνα με τον αναμενόμενο αριθμό διαγνώσεων. Και οι δύο συνθήκες εμφανίζονται φυσικά και δεν είναι ασυνήθιστες. Εμφανίζονται επίσης ως αποτέλεσμα της λοίμωξης COVID-19.
– Ενώ έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια και μεμονωμένα θρομβοεμβολικά περιστατικά σε συνδυασμό με θρομβοκυτταροπενία, όπως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, μετά τον εμβολιασμό με το φάρμακο της AstraZeneca στην Ευρώπη, δεν είναι βέβαιο ότι έχουν προκληθεί από τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και Αξιολόγησης Κινδύνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εξέτασε 18 περιπτώσεις CVST από, συνολικά, περισσότερους από 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη. Δεν έχει τεκμηριωθεί σχέση μεταξύ αυτών των σπάνιων γεγονότων μέχρι αυτή τη στιγμή.
– Πρέπει να παρέχεται επαρκής εκπαίδευση σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και σε άτομα που εμβολιάζονται για να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα όλων των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από εμβολιασμούς με όλα τα εμβόλια COVID-19, ώστε να μπορούν να αναζητούν και να λαμβάνουν άμεση και σχετική ιατρική περίθαλψη και θεραπεία.
Τέλος, στην ίδια γραμμή με τον ΕΜΑ, ο ΠΟΥ ζητά να συνεχιστούν οι μελέτες και οι έρευνες για περαιτέρω παρόμοια περιστατικά.
Κορωνοϊος: Με εντατικούς ρυθμούς τα rapid test σε όλη την Αττική