Aναβρασμός επικρατεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca το οποίο ενοχοποιείται για λιγότερα από 40 περιστατικά θρομβώσεων, σε συνολικά 17 εκατομμύρια πολιτών που έχουν ήδη κάνει ήδη την πρώτη δόση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκου συνεδριάζουν εκτάκτως για να λάβουν μία απόφαση σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καθώς πολλές χώρες – οι περισσότερες στην Ε.Ε – αποφάσισαν να αναστείλουν την χορήγησή του έως του διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει σχέση του εμβολιασμού και των περιστατικών θρομβώσεων σε άτομα που έκαναν την πρώτη δόση.
Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη, ωστόσο όπως έχει ήδη επισημάνει, τα οφέλη του επίμαχου εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τους πολίτες να συνεχίσουν να εμβολιάζονται με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca.
Για την εφημερίδα «Liberation», οι Βρυξέλλες τηρούν σιγή ιχθύος και παραμένουν θεατές των εθνικών στρατηγικών σε ότι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σε άρθρο του Ζαν Κατρεμέρ, ανταποκριτή της Liberation στις Βρυξέλλες, σημειώνεται: «Για άλλη μια φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη χειρότερη εικόνα της, αυτή της ασυνέπειας. Ενώ οι «27» έδειχναν με το δάχτυλο επί αρκετές εβδομάδες την ΑstraZeneca με το επιχείρημα ότι είναι ανίκανη να παράσχει τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που είχε υποσχεθεί, αρκετά κράτη – μέλη έδρασαν μονομερώς αναστέλλοντας την χορήγησή του εμβολίου για προληπτικούς λόγους».
Αντιμέτωπη με αυτό το χάος, η Κομισιόν, παρόλο που έπρεπε να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή ενότητα, παρακολουθούσε απλά τις εξελίξεις.
Ωστόσο, ήδη από τις 11 Μαρτίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), τρεις ημέρες μετά την απόφαση της Αυστρίας να αναστείλει τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, τόνισε πως, δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο, καμία αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ των σπάνιων περιπτώσεων θρόμβωσης που είχαν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό.
Η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από «σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων» , λίγες ημέρες αφού εμβολιάσθηκε.
Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο– επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.
Την Κυριακή, η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά το θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811.
Η γαλλική εφμερίδα Le Figaro όπως και η Liberation, επισημαίνουν ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν επιλέξει να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου προληπτικά, χωρίς να διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία. Μία επιλογή που κινδυνεύει να έχει σοβαρές συνέπειες στην εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Liberation».
«Μετά την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει κάνω άνω-κάτω τον πλανήτη πάνω από ένα χρόνο, τώρα επικρατεί πανικός σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αρχικά κατηγορήθηκε ότι ήταν αναποτελεσματικό σε άτομα άνω των 65 ετών, στη συνέχεια ενοχοποιήθηκε για τις καθυστερήσεις σε ότι αφορά την προμήθεια των εμβολίων και τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο για πρόκληση θρομβώσεων (σχηματισμό αιματικών θρόμβων) θανατηφόρων.
Κι όταν η Αυστρία ανακοίνωσε ότι ύστερα από ένα θάνατο πολίτη που εμβολιάστηκε με το ενέσιμο σκεύασμα της ΑstraZeneca, αναστέλλει μία παρτίδα δόσεων του εμβολίου τότε προκλήθηκε μια πραγματική συλλογική ψύχωση», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.
Τις επόμενες μέρες, πολλές χώρες έσπευσαν να αναστείλουν την χορήγησή του αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο Παγκόσιος Οργανισμός Υγείας όπως και η Βρετανία επιμένουν για την ασφάλεια του εμβολίου .
Γαλλία και Γερμανία ήταν οι τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που ανακοίνωσαν ότι και αυτές γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Αλλά και στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το CNN, έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή για να εξετάσει εάν ο εμβολιασμός με το ενέσιμο της AstraZeneca σχετίζεται με τα περιστατικά θρομβώσεων.
Ειδήσεις σήμερα
Αλλαγές στα μέτρα για την πανδημία: Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή των επιδημιολόγων για το λόκνταουν
Στο «κόκκινο» οι σκληροί δείκτες – Αγωνία για την κορύφωση του 3ου κύματος
Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με AstraZeneca