Οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 500, φτάνοντας τους 506. Το πλέον σκληρό στοιχείο της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνδυασμό με τους 51 νέους θανάτους και τις 501 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο 24ωρο, αποτυπώνουν με τη μέγιστη ευκρίνεια την τεράστια μάχη που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενάντια στην πανδημία.
Στις 20 Νοεμβρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς από 499 έφτασαν τους 519. Σε μόλις 13 ημέρες, το νούμερο είχε εκτοξευτεί στους 622. Με πολλές διακυμάνσεις, μεγάλο κόπο και αυστηρά περιοριστικά μέτρα, χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας και τη μείωση των διασωληνώσεων σε 244 (2 Φεβρουαρίου). Έκτοτε, οι τάσεις σημειώνονται αυξητικές.
Το βάρος των παραπάνω αριθμών αποτυπώνεται καλύτερα όταν στην εξίσωση προστεθούν τα κρούσματα από μεταλλάξεις στα 2.098 συνολικά στην επικράτεια για το βρετανικό και νοτιοαφρικανικό στέλεχος, η αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, οι ανησυχητικές για τις επικείμενες συρροές διαδηλώσεις και η κόπωση των πολιτών, παράγοντες που καθιστούν τη διαχείριση της πανδημίας παζλ για γερούς λύτες. Η επαναλειτουργία οικονομίας και δια ζώσης εκπαίδευσης παραμένουν φλέγον ζήτημα, ενώ η Καθαρά Δευτέρα θα είναι ένα ακόμη τεστ για τη συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα προστασίας.
Όλα τα στοιχεία «δείχνουν» παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική, καθώς και την ένταξη επιπλέον περιοχών στο «βαθύ κόκκινο». Την πιθανή παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινώσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και το ποιες περιοχές παραμένουν ή εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».
Οι μεταλλάξεις σφυροκοπούν τη χώρα και δοκιμάζουν τις αντοχές του ΕΣΥ
Οι μεταλλάξεις και ιδίως η βρετανική που τείνει να επικρατήσει, ορίζουν τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, τα 371 θετικά δείγματα, 368 για τη βρετανική και 3 για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ανεβάζουν το σύνολο σε 2.047 και 51 αντίστοιχα.
Αν τα βρετανικά μεταλλαγμένα στελέχη ευθύνονται για το 85% των κρουσμάτων της Αττικής, όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, Δημήτρης Θάνος, τότε η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου συνδέεται αναπόδραστα με αυτά.
Μάχη δόθηκε και χθες στα νοσοκομεία της χώρας που δέχτηκαν 501 νέους ασθενείς, 345 στην Αττική και άλλους 156 σε νοσηλευτικά ιδρύματα της υπόλοιπης χώρας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ασθενείς μεCOVID-19 καταλήγουν να διασωληνώνονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδεικτικά, Σισμανόγλειο, Νίκαια, Ερυθρός, Αμαλία Φλέμινγκ και Γεννηματάς άγγιξαν πληρότητα σε ΜΕΘ χθες. Μόλις 301 ήταν τα εξιτήρια.
Το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το ΛΗΤΩ του Ομίλου HHG να δέχονται από σήμερα περιστατικάCOVID-19, ενώ ξεκίνησε η ανταπόκριση στη χθεσινή έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προς τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για όσο χρειαστεί.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 20 ιδιώτες ιατρούς της Αθήνας, 8 πνευμονολόγους, 6 παθολόγους και 6 γενικούς ιατρούς, οι οποίοι συμπλήρωσαν την αίτηση που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ.
Προβληματίζει η Αττική – Στο κόκκινο όλη η Ελλάδα
Πολλά τα 2.570 νέα κρούσματα και σήμερα σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ κατόπιν 50.078 ελέγχων, εκ των οποίων 31.324 rapid και μόλις 18.754 μοριακοί.
Η ευρεία διασπορά του ιού στη χώρα την κοκκινίζει και στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σύμφωνα με τα κριτήριά του για αριθμό τεστ που διενεργούνται, νέων λοιμώξεων και δείκτη θετικότητας για τις δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν, ο είναι ίσος ή πάνω από το 4%.
Η Αττική ξανά με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στα 1.282, τα μισά σχεδόν, κρύβει τον ιό σε κάθε της γειτονιά. Η κατανομή των νέων διαγνώσεων δεν απέχει από τη χθεσινή: 317 εντοπίζονται στο Κέντρο, 226 στον Πειραιά, 210 στον Δυτικό, 160 στον Βόρειο και 144 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 141 στην Ανατολική και 67 στη Δυτική Αττική, ενώ τέλος 17 στις Νήσους.
Το επιδημιολογικό φορτίο δεν δείχνει να μειώνεται, παρά τα αυστηρά μέτρα. Πρόκειται για παρατήρηση κοινή και για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης με τα 229 νέα κρούσματα και τη μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της. Όπως έδειξε η μελέτη των ΑΠΘ-ΕΥΑΘ, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 206% σε διάστημα 10 ημερών.
Μελανή αποτυπώνεται η εικόνα για την Πελοπόννησο της κατακόκκινης Αχαΐας (131 νέες λοιμώξεις) και της Κορινθίας (40), με Αργολίδα (22), Ηλεία (18) και Αρκαδία (14) να ακολουθούν, και καλύτερη εικόνα για Μεσσηνία (11) και Λακωνία (4).
Μείωση παρατηρείται σήμερα στη Λάρισα που κατέβηκε ξανά σε διψήφιο αριθμό διαγνώσεων (82), όχι όμως και για Καβάλα (28), Λέσβο (17), Ευρυτανία (10), Μαγνησία (23), Σέρρες (24), Χανιά (27) και Χαλκιδική (34) που έδωσαν περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χθες και, τέλος, τις σταθερά σε αρνητική πορεία περιφερειακές ενότητες Εύβοιας (48) και Ηρακλείου (48).
ECDC: «Κοκκίνισε», πλέον, όλη η Ελλάδα – Ανέβηκε ο δείκτης θετικότητας
Λύματα: Σε σταθερά υψηλά επίπεδα η διάδοση κορωνοϊού στην Αττική – Αγωνία για τους ασυμπτωματικούς
Στα 2.570 τα νέα κρούσματα – 506 οι διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι