Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως υπόκειται σε σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μάλιστα το φαινόμενο αυξήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να αποτρέψουν τη βία, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα θύματα. Οι οικονομικές ανισότητες επίσης συχνά οδηγούν στο να παγιδεύονται γυναίκες και κορίτσια σε βίαιες σχέσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ και τα αγόρια θα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο την ανάγκη επίδειξης αμοιβαίου σεβασμού στις σχέσεις και αμοιβαίας συναίνεσης στο σεξ.
«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, πλήττοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Περίπου 852 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία
Περίπου το 31% των γυναικών ηλικίας 15-49, ήτοι 852 εκατομμύρια γυναίκες, έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, επισημαίνει ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη, όπως αποκαλεί, τέτοιου είδους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εθνικά δεδομένα και μελέτες από το 2000-2008.
Ένας σύζυγος ή σύντροφος είναι ο συνηθέστερος δράστης, την ώρα που ένας δυσανάλογος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στις φτωχότερες χώρες, σημειώνεται στην έκθεση. Τα πραγματικά δεδομένα είναι πιθανόν πολύ υψηλότερα εξαιτίας των πλημμελών καταγγελιών των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ σοκαριστικοί και πραγματικά αποτελούν ένα είδος προειδοποίησης για τις κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν πολλά περισσότερα για να αποτρέψουν αυτή τη βία», τονίζει η συντάκτρια της έκθεσης Κλαούντια Γκαρσία-Μορένο.
Σε ορισμένες περιοχές, το 50% και άνω των γυναικών βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποιας μορφής βία, εξηγεί η ίδια στο Reuters, αναφέροντας την Ωκεανία, την υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία.
Η βία ξεκινά σε μικρή ηλικία
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα τέτοιων εγκλημάτων είναι μεταξύ άλλων το Κιριμπάτι, τα Φίτζι, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και το Αφγανιστάν, δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ευρώπη, έως 23%, σε διάστημα μιας ζωής.
Η βία ξεκινά σε «ανησυχητικά μικρή» ηλικία, τονίζει ο ΠΟΥ.
Ένα στα 4 ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15-19 ετών, που είχαν σχέση, έπεσε θύμα είτε σωματικής είτε σεξουαλικής βίας, σημειώνει η Γκαρσία-Μορένο.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και διαπλαστική στιγμή στη ζωή κάποιου. Και γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις αυτής της βίας μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή και μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική υγεία και να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και άλλες επιπλοκές», είπε.
Eιδήσεις σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Με 215 κλίνες συμμετέχουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη στήριξη του ΕΣΥ
Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 3.215 νέα κρούσματα – Τα 1.572 στην Αττική
«Έκρηξη» ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα – Ποιές περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»