Μειωμένα σε σχέση με χθες αναμένονται τα σημερινά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μς, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι μολύνσεις με covid-19 βρίσκονται σήμερα κοντά στις 1.800, έναντι των 2.219 που ήταν χθες.
Κυριαρχούν οι μεταλλάξεις
Κυριαρχία των μεταλλάξεων έναντι του αρχικού στελέχους, διαπιστώνεται πλέον στην χώρα μας σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.
Το ζήτημα ανέδειξε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, τόνισε πως ένας από τους τρεις λόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και χει φέρει σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία είναι οι μεταλλάξεις.
Όπως είπε συγκεκριμένα, από τα δεδομένα, που υπάρχουν αυτή την στιγμή, ο πρώτος λόγος είναι ότι φαίνεται πως το 70% των κρουσμάτων στην Αττική είναι από την βρετανική μετάλλαξη.
Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.
Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του η οποία είχε δημοσιευθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Δημόπουλος σημείωνε πως ο κορωνοϊός είναι ένας ευπροσάρμοστος εχθρός. Όπως σημείωσε, αναδύονται συνεχώς νέα στελέχη τα οποία και προσδίδουν προσαρμοστικό πλεονέκτημα επιβίωσης του ιού.
Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, επεσήμανε και αυτός την διασπορά των μεταλλάξεων στην κοινότητα. «Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος», είπε και συμπλήρωσε: «σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%».
Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, «χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας, οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις. ταχύτερη μετάδοση λόγω των μεταλλάξεων. Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό» για να καταλήξει: «πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα».
Σχετικά με τις μεταλλάξεις που ανησυχούν ιδιαιτέρως τους ειδικούς τοποθετήθηκε και ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι «η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη». «Πρόκειται για νέα πανδημία» σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα».
Αγωνία για την Αττική – Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι
Η αύξηση των κρουσμάτων και ο παράγοντας των μεταλλάξεων έχει συμβάλλει σε καθοριστικό βαθμό να δεχθεί μία άνευ προηγουμένου πίεση του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων -το οποίο όλοι απεύχονται να καταρριφθεί- καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.
Σαρηγιάννης: Έναν μήνα παράταση στο lockdown για να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα
Την ίδια ώρα, την πρόβλεψη πως τα κρούσματα θα ξεκινήσουν να μειώνονται τις επόμενες 2-3 ημέρες στην Αττική και σε 3-4 σε ολόκληρη την χώρα, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως αυτή η μείωση δεν θα οφείλεται στα μέτρα που ελήφθησαν αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊου. «Αν θέλουμε να πέσουμε τα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη. «Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα». Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα είναι αρκετά ταχεία η αποκλιμάκωση και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ανοίγουμε με ασφάλεια.
Κάνοντας μία πρόβλεψη για το καλοκαίρι, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως το καλοκαίρι η εικόνα θα είναι καλή, και στα μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα.
Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, σταδιακά, πρώτα με click away και ταυτόχρονα τα μαγαζιά να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρος ώστε να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου.