Έναν σημαντικό προγνωστικό δείκτη για την πορεία των νοσηλευομένων ασθενών με νόσο COVID-19 έκανε επιστημονική ομάδα στη Βρετανία, με επικεφαλής τον Πλούταρχο Τζούλη, επίτιμο Αναπληρωτή Καθηγητή Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCL (University College London) του Λονδίνου.
Ο Δρ. Τζούλης και οι συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και ένας ακόμη Έλληνας, ο Μανώλης Μπαγκέρης από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, διαπίστωσαν ότι τα μη φυσιολογικά επίπεδα νατρίου στον οργανισμό των νοσηλευομένων ασθενών με λοίμωξη COVID-19 είναι προγνωστικός δείκτης θανάτου ή αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Πλούταρχος Τζούλης σε συνοδευτικό άρθρο, «η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο λόγω COVID-19 και έχουν χαμηλά επίπεδα νατρίου, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν διασωλήνωση ή να υποστηριχθούν αναπνευστικά με άλλα μηχανικά μέσα, συγκριτικά με άτομα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου».
Η μελέτη
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική αξιολόγηση 488 ενήλικες ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε δύο νοσοκομεία του Λονδίνου, στο νοσοκομείο του UCL και στο Νοσοκομείο Γουίτινγκτον, σε διάστημα οκτώ εβδομάδων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, πέρσι την Άνοιξη. Οι 277 άνδρες και οι 211 γυναίκες είχαν ενδιάμεση ηλικία τα 68 έτη ζωής. Η μέση διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο ήταν οκτώ ημέρες.
Σχεδόν το 32% των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 είχαν χαμηλά επίπεδα νατρίου κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και χρειάστηκαν υποβοήθηση της αναπνοής τους ή παροχή οξυγόνου, συγκριτικά με το 17,5% των ασθενών με φυσιολογικά επίπεδα νατρίου.
Επίσης, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι νοσηλευόμενοι που είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου από εκείνους που είχαν φυσιολογικά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
«Εν αντιθέσει με την περίσσεια νατρίου στο αίμα, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου δεν σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο», εξηγεί ο Δρ. Τζούλης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των ασθενών με υψηλά επίπεδα νατρίου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της παραμονής τους στο νοσοκομείο, σχεδόν το 56% απεβίωσαν, συγκριτικά με το 21% των ασθενών με φυσιολογικό νάτριο στο αίμα.
Μια απλή εξέταση με μεγάλη σημασία
Σύμφωνα με τον Δρ. Πλούταρχο Τζούλη, «η μέτρηση του νατρίου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν ταχύτερα τους ασθενείς με κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας ή και θανάτου. Τα επίπεδα του νατρίου μπορούν να παίξουν ρόλο στην λήψη αποφάσεων για το αν ένας ασθενής με COVID-19 χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».
Και ο Έλληνας ερευνητής συμπληρώνει ότι, τα επίπεδα του νατρίου στο αίμα μετρώνται στο πλαίσιο μιας απλής ανάλυσης αίματος που γίνεται σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο, καθώς είναι φθηνή και παράλληλα συνήθης διαγνωστική εξέταση.
Το νάτριο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Υπερβολική ποσότητα νατρίου στο αίμα μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Η διάρροια, ο εμετός, η έντονη εφίδρωση και η μη επαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να συντελέσουν σε υπερνατριαιμία, η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται με την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, όπως επίσης και η υπονατριαιμία, αν και η τελευταία μπορεί να αντιμετωπιστεί επίσης με περιορισμό της πρόσληψης υγρών ή/και φαρμακευτική αγωγή.
«Υπονατριαιμία και υπερνατριαιμία, συνήθως υποεκτιμώνται και δεν αντιμετωπίζονται σωστά», σημειώνει ο Δρ. Πλούταρχος Τζούλης και τονίζει ότι, «είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνεται η αφυδάτωση των ασθενών με λοίμωξη covid-19, γενικώς αλλά και κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Ειδήσεις σήμερα
Κορωνοϊός: Ανησυχία από την ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ και την επέλαση των μεταλλάξεων