Στο επίπεδο των 1.350 αναμένεται να κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα ανακοινώσει σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Χθες ανακοινώθηκαν 1.496 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων τα 795 στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284, ενώ είχαμε άλλους 17 θανάτους από τη νόσο, φθάνοντας τους 6.034 συνολικά στη χώρα.
Η επιβάρυνση στο ΕΣΥ εντείνεται, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές και τις νοσηλείες στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, δικαιολογώντας απολύτως τις έγκαιρες εισηγήσεις μελών της Επιτροπής για lockdown και την απόφαση της κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη να προχωρήσει στην εφαρμογή του. Το περασμένο 24ωρο χρειάστηκε να εισαχθούν 238 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 135 στην Αττική.
Είναι ενδεικτικό για την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ -και η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι τα μέτρα να βάλουν «φρένο» στην κυκλοφορία του κορωνοϊού- ότι από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες, δηλαδή σε έξι ημέρες και πριν ξεκινήσει το «απαγορευτικό», έχουν εισαχθεί 716 νέοι ασθενείς λόγω του ιού στα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου. Παρότι δίδονται και εξιτήρια λόγω ίασης των νοσηλευομένων, το ισοζύγιο που διαμορφώνεται είναι αρνητικό για την αντοχή του ΕΣΥ -χθες έλαβαν εξιτήριο 157 άτομα και εισήχθησαν 238.
Αυξητική τάση αποτυπώνουν οι αριθμοί και στο κρίσιμο πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 284, έχοντας αυξηθεί κατά 38 ασθενείς μέσα στις τελευταίες έξι ημέρες. Συνολικά, σε όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.916 ασθενείς, με τους αριθμούς να παραπέμπουν στις αρχές του προηγούμενου μήνα, οπότε και το «φορτίο» των ασθενών υποχωρούσε στα νοσοκομεία, έχοντας εφαρμοστεί ένα μακρύ απαγορευτικό στη χώρα και επί μέρους, τοπικού χαρακτήρα, περιορισμούς.
Μια ανάσα από τους 1.000, για την ακρίβεια 961, είναι οι νοσηλευόμενοι στο Λεκανοπέδιο, όπου η πληρότητα στις κλίνες του ΕΣΥ, απλές και κλίνες ΜΕΘ, μεγαλώνει συνεχώς, ανατρέποντας τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των δημόσιων νοσοκομείων.
Στη φάση αυτή, όπου η Αττική βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, το ΕΣΥ αναστέλλει τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και των χειρουργείων κατά 40%. Σημειωτέον ότι αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές στα νοσοκομεία, καθώς σε εξειδικευμένα νοσοκομεία, όπως πχ τα αντικαρκινικά ή του τραύματος (ΚΑΤ) θα καταβληθεί προσπάθεια να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Με δεδομένο λοιπόν ότι θα περιοριστούν λόγω της επιδημίας οι δυνατότητες των δημόσιων νοσοκομείων σε κλίνες, απλές ή Εντατικής, συναντήθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο για να συζητήσουν την ενδεχόμενη συνεργασία των ιδιωτών με το υπουργείο στο πεδίο των νοσηλειών ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί και οι πιέσεις της επιδημίας στο ΕΣΥ της Αττικής.
Από τους εκπροσώπους των ιδιωτών παραχωρήθηκαν 300 απλές κλίνες και 101 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, πλην εκείνων που σχετίζονται με τη λοίμωξη του κορωνοϊού.
Στη βόρεια Ελλάδα η εικόνα φαίνεται να είναι ακόμη ελεγχόμενη, τουλάχιστον στο πεδίο των νοσοκομείων -η επίσκεψη του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε νοσοκομεία που σήκωσαν το τεράστιο βάρος της νοσηλείας χιλιάδων ασθενών από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα, ήταν ενδεικτική και της ετοιμότητας που δείχνει το υπουργείο Υγείας εμπρός στο διαφαινόμενο ξέσπασμα της επιδημίας στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 327 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 71 σε ΜΕΘ. Το αν θα τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα και στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι κάτι που απασχολεί τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις συνεδριάσεις τους, και θα αποφασιστεί την Παρασκευή.
Όπως και στην Αττική, γίνεται σαφές ωστόσο ότι το διαφαινόμενο τρίτο κύμα βρίσκει το ΕΣΥ με πληρότητα και επιβάρυνση που δεν υπήρχε τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο στη διαχείρισή του από τις αρμόδιες αρχές.
Τέλος, άλλοι 315 ασθενείς υπάρχουν στα νοσοκομεία των άλλων υγειονομικών περιφερειών της ηπειρωτικής χώρας, πλην της Κρήτης. Καταγράφεται συνεχώς αύξηση στις νέες νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αχαΐας, της Χαλκίδας και της Θεσσαλίας, αύξηση η οποία ακολουθεί τη δυναμική των κρουσμάτων στην κοινότητα.