Στο επίπεδο των 1.500 αναμένεται να κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ, λίγο πριν από την έναρξη του νέου αυστηρού lockdown στην Αττική για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Χθες ανακοινώθηκαν 1.526 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων τα 750 στην Αττική. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 277, ενώ είχαμε 20 θανάτους από τη νόσο, φθάνοντας τους 6.017 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Από τον έλεγχο του ΕΟΔΥ είχαν αναδειχθεί επίσης συνολικά 15 δείγματα θετικά για το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος του ιού, φτάνοντας τα 412 συνολικά στη χώρα μας.
Αντίστοιχη αύξηση με τα κρούσματα παρουσιάζουν πλέον και οι νέες εισαγωγές, που ξεπερνούν ημερησίως τις 200 -χθες 214 σε όλη τη χώρα. Στο ισοζύγιο με τα εξιτήρια καταγράφεται «πρόβλημα» αφού οι εισαγωγές είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια.
Τα νοσοκομεία της Αττικής δέχτηκαν χθες 108 νέους ασθενείς με covid-19, σχεδόν το 50% του συνόλου των ημερήσιων σχετικών εισαγωγών στην επικράτεια – πρόκειται για μία ουσιαστική ένδειξη για την πορεία της επιδημίας στην Αττική, ένα σημάδι που προοικονομεί το νέο κύμα στη χώρα.
Συνολικά, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 1.883 ασθενείς λόγω κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τους μισούς εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι 1.368 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές και οι 515 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 929 ασθενείς, με περίπου το 1/3 αυτών στο “Σωτηρία”. Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 170 ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως χθες η πληρότητα των Εντατικών για κορωνοϊό στην Αττική ήταν στο 72%, έναντι 62% την προηγούμενη εβδομάδα.
«Αυτή τη βδομάδα θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα, όσον αφορά τα κρούσματα, ενώ από την επόμενη βδομάδα, πιθανόν στα μέσα της, θα δούμε τα αποτελέσματα του lockdown», εξήγησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής τόνισε ότι αν πάμε στις 80.000-100.000 τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τα κρούσματα, ωστόσο, εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι είναι προτιμότερο να διαρκέσει τρεις βδομάδες. «Το θέμα είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Εκεί δεν έχουμε πολύ καθαρή εικόνα», διευκρίνισε.
Για το αν θα έχουμε αποτελέσματα, είπε ότι «έχουμε το περιθώριο να έχουμε αποτελέσματα πριν φτάσει το σύστημα σε κρίση». Επίσης, αν κλείσουν οι δραστηριότητες και έχουμε αύξηση τηλεργασίας, θα μειωθεί η κινητικότητα.
Τέλος, είπε ότι «μάλλον αυτό το γενικευμένο lockdown θα είναι και το τελευταίο», ειδικά από τη στιγμή που πλησιάζουμε την άνοιξη.