Τα στοιχεία τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επιδημιολόγους για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας παρουσιάστηκαν στην σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, κατά την οποία ανακοινώθηκαν και τα νέα μέτρα που έχουν σκοπό να ανακόψουν την αρνητική επιδημιολογική εικόνα, πριν η χώρα μπει «στο κόκκινο».
Πρώτη πήρε το λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι υπάρχει επιδείνωση του επιδημικού φορτίου και τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται πλέον σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες.
Τα κρούσματα ανά ημέρα έχουν ανέλθει από 625 σε 895 και ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει το 2,3%. Παράλληλα, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 25 – 34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικία στα 43 χρόνια.
Όπως φαίνεται, σοβαρή είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού οι γονείς μεταδίδουν τον ιό τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια, που τις περισσότερες φορές μένουν μυστικές και δεν γίνεται επίσημα ιχνηλάτηση.
«Ο χάρτης κοκκίνισε σε πολλές περιοχές» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση σήμερα, η Ελλάδα θα βρεθεί και αυτή, όπως και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «στο κόκκινο».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στους επιδημιολόγους οι δήμοι Πατρέων και Χαλκιδέων.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική, με αύξηση των κρουσμάτων κατά 60% την τελευταία εβδομάδα και με ενεργά κρούσματα που υπολογίζονται σε 4.000.
Αύξηση παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε έκπληξη, καθώς παρουσιάζεται «μόνο λίγες βδομάδες αφού πήρε ανάσα η περιοχή».
Ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι 150 ανά ημέρα και στην Αττική 70-80. Η πληρότητα σε απλές κλίνες στην Αττική είναι 52%, ενώ 60% είναι στις ΜΕΘ.
Η Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέχτηκε ότι υπάρχει κούραση στον πληθυσμό, αλλά τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μαραθώνιο και επί του παρόντος «έχουμε μπροστά μας μία ανηφόρα».
Είναι κρίμα να κλείνουν δραστηριότητες και να λυγίσει το σύστημα υγείας. Δεν έχει νόημα να βάζουμε νέα μέτρα, αρκεί να εφαρμόσουμε τα υπάρχοντα, είπε.
Η επιτροπή εισηγήθηκε να μην τροποποιηθεί η κατάσταση στα σχολεία, «τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία αλλά την παρακολουθούν» είπε και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία με ακόμη με περισσότερη επιμέλεια και να κάνουν οι εκπαιδευτικοί τα τεστ.
Η θετικότητα στα σχολεία είναι χαμηλή, της τάξεως του 0,23%, ενώ το 0,29% φτάνει η αναστολή τμημάτων στα δημοτικά.
«Αν θέλουμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν σχολείο, να παραμείνουν ανοιχτές οικονομικές δραστηριότητες, η συμπεριφορά μας είναι η λύση» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε από την πλευρά του ότι στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που φτάνει το 50%. Επίσης η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πρόσθεσε δε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης το προσεχές διάστημα.
«Σίγουρα δεν είμαστε στο τρίτο κύμα. Αν είμαστε στα πρόθυρα θα το ξέρουμε τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν και θα επεξεργαστούμε» εκτίμησε κατά την ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, «έχουμε επεξεργαστεί ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για να είμαστε έτοιμοι».
Τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ
Σήμερα είχαμε ένα ρεκόρ τεστ, τα οποία έφτασαν στα 46.000. Από αυτά προέκυψαν 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162107, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6010 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51438 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (72.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3485 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 8
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 55
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5
ΑΧΑΪΑΣ 78
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 7
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 92
ΔΡΑΜΑΣ 1
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 28
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 102
ΕΒΡΟΥ 1
ΕΥΒΟΙΑΣ 63
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 9
ΗΛΕΙΑΣ 6
ΗΜΑΘΙΑΣ 4
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 9
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 150
ΘΗΡΑΣ 6
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
ΚΑΒΑΛΑΣ 2
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 10
ΚΑΡΠΑΘΟΥ 4
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 138
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 1
ΚΟΖΑΝΗΣ 16
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 11
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 9
ΛΑΡΙΣΑΣ 25
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 12
ΛΕΣΒΟΥ 7
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 20
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4
ΜΗΛΟΥ 2
ΜΥΚΟΝΟΥ 6
ΝΗΣΩΝ 6
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 68
ΞΑΝΘΗΣ 2
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 69
ΠΕΛΛΑΣ 10
ΠΙΕΡΙΑΣ 13
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 18
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΣΑΜΟΥ 4
ΣΕΡΡΩΝ 2
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 3
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 5
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 11
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 28
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 29
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ