Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

«Όσο περισσότερο εμβολιαζόμαστε, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις θα έχουμε. Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε αυτές τις μεταλλάξεις με νέες έρευνες. Όσον αφορά την αλληλουχία τους, ωστόσο, είναι σημαντικό: μια στοχευμένη αναζήτηση είναι κάτι περισσότερο από μια μαζική αναζήτηση».

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο επικεφαλής του επιδημιολογικού ινστιτούτου «Robert Koch», Λόταρ Βίλερ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

«Οι μεταλλάξεις του ιού εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στο επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν είναι πιο επικίνδυνες, και επίσης δεν γνωρίζουμε εάν άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί ή έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εμφανίσουν νέες μεταλλάξεις».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι η περαιτέρω εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων πιθανότατα θα επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση των κρουσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Οι μονάδες εντατικής θεραπείας εξακολουθούν να δουλεύουν στο φουλ. Σίγουρα οι ΜΕΘ δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν μια νέα απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή».

«Όταν τα κρούσματα πέσουν στα χίλια ημερησίως θα είμαστε ασφαλείς»

Για την Γερμανία, είπε ότι μόνο όταν τα κρούσματα του κορωνοϊού φθάσουν τα χίλια ημερησίως, θα είμαστε ασφαλείς.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η κατάσταση σε ότι αφορά τον κορωνοϊό έχει βελτιωθεί μόνο σε τέσσερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Σαξονίας και της Θουριγγίας. Σε άλλα κρατίδια, η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται από τον ιό».

Συνέστησε επίσης στους συμπολίτες του να αποφεύγουν τα ταξίδια και τους ζήτησε να τηρούν με ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα ,τα οποία, όπως είπε, προστατεύουν από τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

Ο Βίλερ τόνισε επίσης ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός στα γηροκομεία πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά. «Αυτοί που πλήττονται τώρα ιδιαίτερα είναι οι ηλικιωμένοι».