Νομικά «υπερόπλα» επιστρατεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον «πόλεμο των εμβολίων»: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε επιστολή που έστειλε προς τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Δανίας, οι οποίοι είχαν αναλάβει πρωτοβουλία ζητώντας επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca, στην οποία αναφέρει ότι αν βρεθεί λύση με τις φαρμακευτικές εταιρείες , θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 122 της συνθήκης, που αναφέρεται σε έκτακτες καταστάσεις.
Σύμφωνα με Κοινοτικές πηγές, το άρθρο 122 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης μπορεί να δικαιολογήσει την απαγόρευση εξαγωγής συγκεκριμένων προϊόντων, όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον εφοδιασμό – εν ολίγοις, με την αναγκαστικη διάθεσή τους εντός της Ένωσης, μιας και στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί «σε πνεύμα αλληλεγγύης». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η αναφορά Μισέλ αφορά την απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων. Στό ίδιο άρθρο, γίνεται αναφορά σε δυνατότητα οικονομικής συνδρομής από την Ένωση, σε κράτη -μέλη, στην περίπτωση φυσικών καταστροφών ή άλλων καταστάσεων για τις οποίες δεν έχουν ευθύνη – και προφανώς η πανδημία είναι μία από αυτές.
Μάλιστα, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι έχει ήδη εισηγηθεί στην πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προσφυγή στο άρθρο 122 – και όπως προσθέτει , οι Υπηρεσίες της Ε.Ε εξετάζουν διεξοδικά τις δυνατότητες που παρέχονται.
Η απειλή Μισέλ έρχεται σε μία στιγμή που ορισμένες χώρες , όπως η Ισπανία και η Τσεχία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τους εμβολιασμούς λόγω έλλειψης εμβολίων, ενώ ελλείψεις καταγράφονται ακόμα και σε χώρες όπως η Γερμανία.
Την ίδια στιγμή, η επιτροπή εγκρίσεων εμβολίων της Γερμανίας έριξε «βόμβα» μία ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca, ανακοινώνοντας ότι δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία για να εγκρίνει το εμβόλιο για τις ηλικές άνω των 65.
Η παρέμβαση Μισέλ έρχεται σε μία στιγμή που οι φαρμακευτικές εταιρείες δηλώνουν – στον έναν ή τον άλλον βαθμό – ότι έχουν προβλήματα παραγωγής, με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά τις παραδόσεις , με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δέχεται σφοδρή κριτική για την πολιτική της στο θέμα των προπαραγγελιών των εμβολίων, να «διαρρέει» υποψίες ότι τουλάχιστον η – βρετανοσουηδικών συμφερόντων – AstraZeneca έχει «προτίμηση» στην Βρετανία, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εμβολίων.