Την ανάγκη να επιταχυνθούν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί και να γίνονται περισσότερα τεστ, υπογράμμισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο διακεκριμένος Έλληνας-ερευνητής, Παθολόγος-Ογκολόγος και διευθυντής του τομέα ρετροϊών στο Εθνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, στο Μέριλαντ, Γιώργος Παυλάκης.
Όπως είπε, υπό τον φόβο του τρίτου κύματος, «τα τεστ είναι αυτό που λέμε στις μάχες, ανίχνευση για το πού είναι ο εχθρός. Αν δεν ξέρουμε που είναι ιός δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε κατάλληλα». Πρόσθεσε, πως αν γινόταν στη Βόρεια Ελλάδα περισσότερα τεστ, τότε «θα ήταν ευκολότερο να μαντέψει κανείς και να μη ξεφύγει από τη μια βδομάδα στην άλλη».
Εξέφρασε παράλληλα, την ανησυχία του για την Αττική, λέγοντας πως «αν ξεφύγει η κατάσταση θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, ιδίως τώρα που είναι ανοιχτά τα μαγαζιά». Όπως είπε ο κ. Παυλάκης, πρέπει να κοιτάμε τις χώρες γύρω μας, όπως είναι το Ισραήλ που έχει παρόμοιο κλίμα και πληθυσμό ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.
«Βλέπω παρόμοιο δεύτερο κύμα είχε το Ισραήλ. Όπως και στην Ελλάδα άνοιξε λίγο πιο μετά και τώρα έχει ένα γιγάντιο τρίτο κύμα που είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να διδαχθούμε από τις χώρες αυτές, τα παθήματα τους να γίνουν μαθήματα για εμάς. Πρέπει να υπάρξει τεράστια προσοχή. Αν γίνει γρήγορα ξεσάλωμα, με συνωστισμό και χωρίς παρακολούθηση τότε ο ιός τιμωρεί», τόνισε.
Επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει απόλυτη συνεργασία πολιτών και αρχών για τον εμβολιασμό. «Αν δεν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί μην περιμένετε βελτίωση της κατάστασης», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά της με ορόσημο το Πάσχα που σηματοδοτεί κιόλας, την πρώιμη τουριστική σεζόν. «Αν δεν ετοιμαστεί το καλοκαίρι θα είναι μεγάλη καταστροφή». Οι εμβολιασμοί, όπως είπε, «πρέπει να γίνουν και να μην υπάρχουν ηλίθιες αρνήσεις και φόβοι».
Σημείωσε, πως τα εμβόλια με την νέα τεχνολογία είναι απολύτως ασφαλή και πρέπει να γίνονται από όλους. Εκτίμησε, ότι πρέπει να γίνονται με γρήγορο τρόπο, καθώς παρότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φόβος για την μετάλλαξη του ιού, που ήδη παρατηρείται και έχει εντοπιστεί, εντούτοις μπορεί σε 3 μήνες να επηρεάσει το εμβόλιο. Ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι ακόμα και αν συμβεί αυτό η τεχνολογία του εμβολίου επιτρέπει να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις αμέσως, χωρίς προβλήματα.