Στο στόχαστρο για απόκρυψη πληροφοριών για την προέλευση του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Κίνα, καθώς σύμφωνα με την Daily Mail, εκατοντάδες σελίδες με πληροφορίες με πάνω από 300 μελέτες, που έχει διεξάγει το κρατικό Ίδρυμα Φυσικών Επιστημών της Κίνας (NSFC) δεν είναι πλέον προσβάσιμες και έχουν διαγραφεί από τη βάση δεδομένων.
Η κινεζική κυβέρνηση κατηγορείται ότι αξιωματούχοι της απέκρυψαν κρίσιμα δεδομένα για το ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν, με υπόνοιες ότι το αμφιλεγόμενο εργαστήριο αποτέλεσε την πηγή προέλευσης της νόσου.
Ανάμεσα στις πληροφορίες που διεγράφησαν είναι και αυτές που αφορούν στη μετάδοση ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους.
Νέοι φόβοι ότι η Κίνα επιχειρεί να εμποδίσει την έρευνα
Η διαγραφή βασικών στοιχείων δεδομένων εγείρει εκ νέου φόβους ότι το Πεκίνο επιδιώκει να μπλοκάρει την έρευνα για την προέλευση του ιού. Ήδη, η κινεζική κυβέρνηση έχει εμποδίσει τους αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εισέλθουν στη χώρα σε μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή καταδίκη.
Την ίδια ώρα, κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει εκατοντάδες κείμενα, που αμφισβητούν ακόμη και το ότι ο ιός ξεκίνησε από την Ουχάν.
Διαγράφηκαν οι μελέτες της Batwoman
Ανάμεσα στις διαγραφές, συγκαταλέγεται και κάθε αναφορά στις μελέτες της ιολόγου Shi Zhengli, που με έδρα την Ουχάν της αποδόθηκε το ψευδώνυμο Batwoman για τα ταξίδια της, με στόχο να συλλέξει δείγματα από σπηλιές νυχτερίδων.
Οι μελέτες θεωρούνται σημαντικές για κάθε έρευνα που αφορά στην προέλευση του κορωνοϊού. Μία εξ αυτών αφορά στον κίνδυνο μόλυνσης μεταξύ των ειδών από νυχτερίδες με κορωνοϊό.
Στη Zhengli ασκήθηκε κριτική το 2015 λόγω μίας αμφιλεγόμενης έρευνας, που προέβλεπε ότι θα υπάρξουν υβριδικοί ιοί νυχτερίδας, που είχαν σχεδιαστεί για να μολύνουν άνθρωπο και υποδηλώνει ότι ένας αναδυόμενος κορωνοϊός που είναι πάνω από 96% παρόμοιος με έναν ιό νυχτερίδας θα μπορούσε να απελευθερωθεί από το εργαστήριο.
«Η Κίνα προσπαθεί να κρύψει τα στοιχεία»
Βρετανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για κινεζική συγκάλυψη. «Η Κίνα προσπαθεί σαφώς να κρύψει τα στοιχεία», είπε ο Duncan Smith που τονίζει ότι είναι κομβικό να υπάρξει διεξοδική έρευνα για όσα συνέβησαν, κάτι που η Κίνα προσπαθεί να σταματήσει.
«Δεν ξέρουμε τι συνέβαινε. σε αυτό το εργαστήριο. Μπορεί να πειραματίζονταν με κορωνοϊούς νυχτερίδων και έκαναν κάποιο λάθος», ανέφερε, αφήνοντας αιχμές ότι αν η Κίνα δεν επιτρέψει την έρευνα, όλοι θα υποθέσουν, πως έχει κάτι να κρύψει.
Lockdown: Τα «κρούσματα των εορτών» θα κρίνουν τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων
Εμβολιασμοί: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 85 – Αναλυτικά η διαδικασία