Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας γιόρτασαν οι εκκλησίες τα Φώτα σε όλη την Ελλάδα και τα όποια αρνητικά περιστατικά συνέβησαν σε λίγους ναούς δεν μπορούν να αμαυρώσουν την θετική εικόνα που εξέπεμψαν οι Ιεράρχες, οι ιερείς και οι πιστοί με την τήρηση όλων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης με ελάχιστες εξαιρέσεις τηρήθηκε η απόφαση να τελεστεί ο Αγιασμός των υδάτων μόνο εντός των ναών και όχι σε ανοιχτές θάλασσες και δεξαμενές, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσαν τα όσα συνέβησαν στο Αίγιο.
Το μήνυμα έστειλε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη συνετή στάση του αλλά και με την ξεκάθαρη δήλωσή του ότι η Εκκλησία «είναι εδώ και έτοιμη για όλα». Ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να ρίξει «λάδι στη φωτιά» και δεν πήγε όπως είχε εξουσιοδοτηθεί από τη ΔΙΣ σε ανοιχτή θάλασσα να ρίξει τον Σταυρό, δίνοντας ο ίδιος το καλό παράδειγμα.
Η Εκκλησία θεωρεί τον εαυτό της νικητή, όχι απέναντι στην Πολιτεία ή σε οποιανδήποτε άλλον, γιατί δεν πιστεύει ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί τους, ούτε ότι δίνει κάποια μάχη με αυτούς, αλλά επειδή επιδεικνύει υψηλό αίσθημα ευθύνης και κυρίως αποδεικνύει ότι μπορεί να περιφρουρήσει τα του οίκου της με ασφάλεια και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.
Όπως λέει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος «Και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς. Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.
Ερωτηθείς σχετικά εξερχόμενος της Μητρόπολης Αθηνών σήμερα το πρωί, για το αν τηρούνται τα μέτρα, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίνετε στις παραλίες και στις πλατείες».
Η Εκκλησία όπως και η Πολιτεία είναι σύμμαχοι στον πόλεμο που διεξάγει αυτή τη στιγμή ή ανθρωπότητα κατά ενός αόρατου εχθρού που είναι η πανδημία, αλλά δείχνουν ότι μπορούν να συμπορεύονται και σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις δύο πλευρές, αλλά και την κοινωνία, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές. Αυτό έδειξε και το τετ- α –τετ πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης κατά την οποία οι δύο πλευρές έδειξαν ότι μπορούν να συνεννοηθούν σε όλα τα ζητήματα, όμως αυτό δεν σημαίνει, όπως έδειξε με τη σθεναρή στάση ο Αρχιεπίσκοπος, ότι η Εκκλησία θα επιτρέψει να συμβαίνουν πράγματα χωρίς η ίδια να έχει λόγο για όσα την αφορούν.
Πως άρχισε η αποκλιμάκωση
Να αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός στο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της ορκομωσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, Ο διάλογος των δύο ανδρών είχε συναινετικό χαρακτήρα και στη διάρκειά του ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο «η Εκκλησία να βάλει πλάτη». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε «Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».
O πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.
H αναπληρώτρια κυβερνητική εκπροσώπος Αριστοτελία Πελώνη, είπε πως «καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία». Η κυρία Πελώνη επεσήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Εξήγησε δε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο πρότερο καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό το σκοπό. Ανέφερε τέλος ότι ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.
Τι λένε οι Μητροπολίτες
Η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών και των ιερέων της χώρας εφάρμοσαν πλήρως την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία βασιζόταν στην αρχική ΚΥΑ που είχε συμφωνηθεί μεταξύ πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου και η οποία προέβλεπε τον εορτασμό των Θεοφανείων με την παρουσία πιστών ένας ανά 15 τ.μ, και έως 25 άτομα. Ωστόσο τα περιστατικά αυτά προβληματίζουν τους επιστήμονες που θεωρούν ότι ευνοείται η μετάδοση του ιού.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο καθηγητής Μ.Δερμιτζάκης είπε «μην απορείτε που η Ελλάδα θα βρίσκεται σε lock down για πολύ καιρό ακόμα».
Τι είπε ο Ιερώνυμος για τη σημερινή ημέρα
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Βάπτιση του Ιησού Χριστού και την φανέρωση της Αγίας Τριάδος. Νωρίτερα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στον ναό τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του νέου κορωνοϊού, με τους πιστούς να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, όπως υποδεικνύονταν στο εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου. Μετά την Ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τονίζοντας: «Του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της παράδοσης».
Εξερχόμενος του ιερού ναού απαντώντας σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκαν σε «όσα πέρασαν και όσα περιμένουμε». Επεσήμανε, ακόμη, ότι «σήμερα έχουμε μια μεγάλη μέρα. Πρέπει να προβληματιστούμε με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς. Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τηρούνται τα μέτρα ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».
Τα παρατράγουδα
Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 11:00 στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης όταν κάποιοι πολίτες επιχείρησαν μόνοι τους να κάνουν ρίψη του Σταυρού στην θάλασσα για τον εορτασμό των Θεοφανείων με την Αστυνομία να επεμβαίνει.
Όπως μετέδωσε το GRTimes.gr, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας, οι πολίτες έριξαν τελικά τον Σταυρό στην θάλασσα και στην συνέχεια προσήχθησαν από την ΕΛ.ΑΣ.Οι πολίτες μάλιστα χρησιμοποιώντας μεγάφωνο καταφέρθηκαν εναντίον των μέτρων της Πολιτείας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού αποκαλύπτοντας πως είχαν απευθύνει κάλεσμα σε 50 ιερείς προκειμένου να παρευρεθούν στην ρίψη του Σταυρού αλλά όλοι αρνήθηκαν.
Την ίδια ώρα, συνωστισμός σημειώθηκε έξω από τον Άγιο Δημήτριο στην Θεσσαλονίκη για τον αγιασμό, με συγκέντρωση περίπου 150 ατόμων. Μπορεί η λειτουργία να έγινε χωρίς την παρουσία πιστών, αλλά αυτοί είχαν φροντίσει να συγκεντρωθούν έξω από το ναό από νωρίς το πρωί. Συγκεκριμένα ακόμα και πριν τις 7:00 πλήθος ανθρώπων βρισκόταν έξω από την εκκλησία προκειμένου να εισέλθει σε αυτόν, να ανάψει κερί, να προσκυνήσει και να πάρει αγιασμό.
«Έπεσαν» πρόστιμα στο Αίγιο
Αγιασμό των υδάτων στη θάλασσα, στο Αίγιο, έκανε ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο.
Η τελετή έγινε στο Αίγιο, παρουσία πιστών, και μάλιστα δύο κολυμβητές έπεσαν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό! Σύμφωνα με το flamis.gr, το Λιμενικό επενέβη, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και επέβαλε στον Μητροπολίτη 1.500 ευρώ πρόστιμο και από 300 ευρώ στους δύο πιστούς, βάσει των σχετικών διατάξεων προστασίας κατά covid-19.