Εκτεθειμένη σε κατηγορίες για καπήλευση της προσφοράς γευμάτων από το Ινστιτούτο «Prolepsis» σε Έλληνες μαθητές, βρίσκεται η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Θεανώ Φωτίου.
Το Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» υλοποιείται από το Ινστιτούτο «Prolepsis» για όγδοο συνεχές σχολικό έτος – εφέτος καλύπτει 71 σχολεία με 4.591 μαθητές σε περιοχές της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης. Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί συνολικά 15 εκατομμύρια γεύματα σε 110.000 παιδιά σε όλη τη χώρα.
Η αναγνώριση του Προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» που άλλαξε ριζικά τον τροπο με τον οποίο εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές βιώνουν την αξία της (δια)τροφής και η παραδοχή της αποτελεςματικότητας που είχε στις οικογένειες και κυρίως στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών έχει αποτυπωθεί αναλυτικά σε μελέτες όσα χρόνια διαρκεί το προγραμμα.
Ωστόσο, η κυρία Φωτίου επέλεξε για λόγους προφανείς, στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, να παρουσιάσει το σημαντικό έργο του Ινστιτούτου «Prolepsis» της προσφοράς γευμάτων σε παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ως κυβερνητικό έργο που φέρει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη εκοπμπή στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha σε συνέντευξή της στην εκπομπή Happy Day, η κυρία Φωτίου παρουσίασε τα δωρεάν γεύματα στα σχολεία που υλοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια το υπουργείο Εργασίας ως θεσμό που καθιέρωσε η κυβέρνηση, με τα σχετικά πλάνα να συμβάλλουν στην παραπληροφόρηση του κοινού καθώς παρουσιάζονταν τα γεύματα του προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» (σάντουιτς, μήλο, κλπ.) με το λογότυπο «ΔΙΑΤΡΟΦΗ», καθώς και η διαδικασία διανομής τους στα σχολεία. Μάλιστα, η κυρία Φωτίου δήλωσε ότι οι γονείς είναι ευχαριστημένοι με το έργο του υπουργείου Εργασίας, παρά το γεγονός πως ουδέποτε έχει γίνει αξιολόγηση ή έρευνα δημοσιευμένη που να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι ευχαριστημένοι με τα γεύματα που διανέμονται με την πρωτοβουλία του συγκεκριμένου υπουργείου.
Η αξία του Προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητη, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μηνύματα πολλαπλά, που δεν περιορίζονται στον τίτλο του, αυτόν της διατροφής, αλλά για ένα πρόγραμμα με σημαντικό κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό αντίκτυπο. Το Πρόγραμμα «Διατροφή» άρχισε το 2012 με Ιδρυτικό Δωρητή το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χρηματοδότηση αποκλειστικά από ιδιώτες (με εξαίρεση την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας).
Ωστόσο, όπως φαίνεται για την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας οι διαχωριστικές γραμμές, οι καθαρές επιλογές και οι σαφείς ονοματοδοσίες δεν έχουν καμία σημασία. Τα σχολικά γεύματα που σχεδίασε και πραγματοποίησε το Ινστιτούτο «Prolepsis» βαφτίζονται θεσμός του καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι γονείς εμφανίζονται ευχαριστημένοι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι καμία αξιολόγηση δεν έχει γίνει για τα περίφημα σχολικά γεύματα του υπουργείου Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα γίνονται σημαία της προεκλογικής περιόδου.
Ο συσχετισμός του Προγράμματος αυτού με τα σχολικά γεύματα που προσφέρει το υπουργείο Εργασίας παραπέμπει κατευθείαν σε πρωτοφανή και προκλητική οικειοποίηση ενός σημαντικού έργου, που βρίσκεται πάνω από κόμματα και κυβερνήσεις, επί οκτώ χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, τη σχολική χρονιά 2013-2014, σιτίζονταν καθημερινά από το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» 61.870 μαθητές, ενώ τη σχολική χρονιά 2012-2013 σιτίζονταν καθημερινά 25.309 μαθητές. Και ότι καθόλη τη διάρκεια του Προγράμματος, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. κυρία Αθηνά Λινού, επικεφαλής του Ινστιτούτου «Prolepsis», υπογραμμίζει την αξία του προγράμματος ως μιας ευρείας κλίμακας μακροχρόνιας κοινωνικής επένδυσης στη χώρα μας με διπλό στόχο, την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας στις ελληνικές οικογένειες και την ανάπτυξη διατροφικής κουλτούρας στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες.