Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. «Θα γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης και αν τα επιδημιολογικά δεδομένα συντελούν προς τέτοια απόφαση, τότε η εισήγηση μπορεί να είναι θετική, τουλάχιστον για τα δημοτικά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι «καλό θα είναι να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα».
«Η εμπειρία που αποκτήθηκε από το πρώτο άνοιγμα των σχολείων, θα πρέπει να εκτιμηθεί, να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και να γίνει ακόμα καλύτερη η επαναλειτουργία τους», σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη διενέργεια rapid test, τα οποία «σίγουρα βοηθούν», όπως είπε, αλλά και την αποφυγή του συγχρωτισμού και της κινητικότητας.
Ο κ. Τσακρής, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη συνέχεια, χαρακτηρίζοντας τους επόμενους δύο μήνες, δύσκολους και εξήγησε ότι η θερμοκρασία στις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα πέσει με αποτέλεσμα να γίνεται μεγαλύτερη διασπορά, καθώς «οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη μεταδοτικότητα του ιού». Φάνηκε δε προβληματισμένος για τις συναθροίσεις των Χριστουγέννων, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να συντελέσουν σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος, όπως φάνηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η αναζωπύρωση του κύματος δείχνει τη δυναμική του ιού, όπως βλέπουμε σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και αλλού», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι δεν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όμως θέλει συνεχή επιτήρηση της εξέλιξης, ώστε να ανιχνεύονται οι όποιες μεταλλάξεις. Απαντώντας για την οργάνωση του εμβολιασμού, σημείωσε ότι «το παράδειγμα του Ισραήλ δείχνει ότι θα έπρεπε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης και πιο έγκαιρης προμήθειας».
Όσο για τη δυνατότητα να επιλέγουν οι πολίτες ποιο εμβόλιο θέλουν να κάνουν, σημείωσε ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική του ενιαίου εμβολίου, καθώς όσα έχουν πάρει έγκριση τηρούν όλα τα κριτήρια, διότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη δυσλειτουργία στην όλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης».