Η Νότια Αφρική, που έχει πληγεί σφόδρα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ελπίζει ότι θα αποκτήσει τα πρώτα εμβόλιά της τον Φεβρουάριο, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη με διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας.
«Στοχεύουμε στον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Ζουέλι Μκίζε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου εξήγησε ότι βρίσκεται σε άμεσες διαπραγματεύσεις με διάφορες εταιρείες όπως η Pfizer, η Moderna, η AstraZeneca και η Johnson&Johnson, όπως επίσης με ρωσικά και κινεζικά εργαστήρια.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρική δέχθηκε κριτική ιδίως εκ μέρους ειδικών του τομέα της υγείας στη χώρα, διότι καθυστέρησε να ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης εμβολίων κατά της Covid-19.
Για να χρηματοδοτήσει την αγορά εμβολίων, η κυβέρνηση σκέφτεται να απευθύνει έκκληση στον ιδιωτικό τομέα, όπως και τη συμβολή των μεγαλύτερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας.
«Μόλις συμφωνήσουμε για ένα εμβόλιο, θα γνωρίζουμε το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί», δήλωσε ο υπουργός.
«Είναι σαφές πως το δεύτερο κύμα που διανύουμε μας έχει επηρεάσει περισσότερο» σε σύγκριση με το πρώτο, παραδέχθηκε ο ίδιος.
«Ο μοναδικός τρόπος να πολεμήσουμε την Covid-19 όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και στον κόσμο είναι να πετύχουμε την ανοσία μέσω του εμβολιασμού».
Η χώρα στοχεύει να εμβολιάσει, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον το 67% του πληθυσμού της, ήτοι περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι, προκειμένου να πετύχει τη συλλογική ανοσία.
«Τα εμβόλια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για τους περισσότερους πολίτες έως τα τέλη του 2021», επισήμανε ο υπουργός Υγείας.
Η Νότια Αφρική κατέγραψε, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ με 18.000 νέα κρούσματα σε 24 ώρες. Είναι η πρώτη αφρικανική χώρα που ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίων μολύνσεων.