Το 2020 αποχώρησε με 932 κρούσματα κορωνοϊού, 438 διασωληνωμένους και 50 απώλειες συνανθρώπων μας έπειτα από μάχη με την COVID-19 την τελευταία ημέρα του έτους, κλείνοντας έτσι ένα ημερολόγιο σκληρής δοκιμασίας για τη χώρα και δίνοντας, παράλληλα, τον τόνο για τη νέα σελίδα που γράφεται από σήμερα.
Η τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινήθηκε στα γνώριμα μονοπάτια: την Αττική πρώτη στον επιδημιολογικό χορό με 329 κρούσματα και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 150. Κοζάνη (41), Λάρισα (38), Αχαΐα (18), Ροδόπη, (20), Βοιωτία (19), Σέρρες (24) Ημαθία (15), Καβάλα (13), και Πιερίας (17) σημείωσαν υψηλά διψήφια νούμερα, συνολικά όμως η Βόρεια Ελλάδα συντηρεί την ανησυχία που έχουν εκφράσει επιστήμονες και πολιτεία για την κακή επιδημιολογική της εικόνα.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά∙ από το σύνολο 2.072 ασθενών με λοίμωξη COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (1.470 σε απλές κλινικές, 602 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ), η Βόρεια Ελλάδα νοσηλεύει 1.033 ασθενείς (829 σε απλές κλινικές, 204 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ). Αντίστοιχα, οι διασωληνωμένοι στη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε 196 σε σύνολο 401 ασθενών, ενώ σε παρόμοιο ρυθμό κινείται και το φορτίο των νεκρών, με 3.003 ασθενείς να έχουν καταλήξει σε Μακεδονία και Θράκη επί συνόλου 4.838 έως σήμερα.
Οι χθεσινές 160 εισαγωγές και τα επιδημιολογικά νούμερα αποτυπώνουν με αριθμούς την αγωνία για το επόμενο διάστημα, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμιστεί κατά τις συνεντεύξεις τύπου για την πορεία της επιδημίας στη χώρα, μαζί με την έκκληση για τήρηση των μέτρων.
Η επιθετικότητα του κορωνοϊού έλαμψε τον Δεκέμβριο, οπότε αναδείχθηκε η δύσκολη διαχείριση μιας επιδημίας που μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή αν δεν υπάρξει σύνεση. Η εκκίνηση του λιανεμπορίου υπό όρους και η αυξημένη κινητικότητα των εορτών συσχετίστηκαν με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων. Η καθαρή εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών ωστόσο, καθώς τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, αναμένεται σε μερικές ημέρες για τα Χριστούγεννα και λιγότερο από δύο εβδομάδες για την Πρωτοχρονιά.
Δέκα μήνες επώδυνης δοκιμασίας – Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Τα αντανακλαστικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και της κοινωνίας δοκίμασε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μέσα από μια επώδυνη εμπειρία με ημερομηνία εκκίνησης την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, οπότε και διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα.
Σε μια σύντομη αναδρομή της πανδημίας που ξεκίνησε στην Ουχάν της Κίνας πριν από περίπου ένα χρόνο, η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως, μολονότι το πρώτο πανδημικό κύμα αναχαιτίστηκε γρήγορα, «στα τέλη του Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο πανδημικό κύμα και ο κορωνοϊός μάς έδειξε για τα καλά τα δόντια του».
Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 138.850, ενώ 4.838 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη μάχη με την COVID-19.
«Η μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας τα τελευταία 100 χρόνια», όπως χαρακτήρισε την επιδημία ο κ. Κικίλιας, υπενθυμίζει την επιθετικότητα του νέου κορωνοϊού που του επιτρέπει να γεμίζει τάχιστα τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με την αποσυμπίεση να ακολουθεί με πολύ βραδείς ρυθμούς.
Το ποσοστό 60.3% για τους διασωληνωμένους ασθενείς άνω των 65 ετών της τελευταίας έκθεσης του ΕΟΔΥ, καταγράφει την υπενθύμιση της κ. Παπαευαγγέλου πως, «με 1 στους 4 νέους ασθενείς με κορωνοϊό στη χώρα μας άνω των 65 ετών, το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται».
Παρά τα συνεχή lockdown και περιοριστικά μέτρα, οι αριθμοί δείχνουν να αποκλίνουν από τις εκτιμήσεις των ειδικών. Και οι δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα, όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας την Τετάρτη 30/12, «δεν μπορούν να μας κάνουν να εφησυχάζουμε», ιδίως ενόψει των επόμενων 2-3 επικίνδυνων μηνών για λοιμώξεις από κορωνοϊό.
«Ελευθερία» το 2021: Με όπλο το εμβόλιο, ασπίδα τα μέτρα προστασίας
Στη σκιά της πανδημίας δεν εκλείπουν τα σημάδια αισιοδοξίας και ελπίδας ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει μέσα από τη συνολική προσπάθεια.
Χθες η Ελλάδα αναδείχθηκε η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού (13.174 κρούσματα) μετά τη Φινλανδία.
Το μεγάλο γεγονός του εμβολιασμού και το σχέδιο «Ελευθερία» εντούτοις, είναι αυτά που μοίρασαν φως λίγο πριν την εκπνοή του έτους, αν και «δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία», είχε ξεκαθαρίσει η κ. Παπαευαγγέλου. Όχι μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του 70% της συλλογικής ανοσίας, του εμβολιασμού δηλαδή του 70% του πληθυσμού. Την προειδοποίηση επανέλαβε και ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά τη συμμετοχή του στην τελευταία συνέντευξη τύπου για το 2020: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να τύχουμε των ευνοϊκών αποτελεσμάτων των εμβολιασμών για να βρεθούμε το 2021 σε ένα καλύτερο μέλλον».