Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί», κάνοντας λόγο για επισφαλή λειτουργία του εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19, μεταξύ των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και των νοσηλευομένων σε δύο Ψυχιατρικά Τμήματα Εισαγωγών, πραγματοποιήθηκαν άμεσες μετακινήσεις προσωπικού, είτε από Ψυχιατρικά Τμήματα Εισαγωγών (Ψ.Τ.Ε.), είτε από τις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, ώστε, αφενός να υποστηριχτούν τα πληγέντα Ψ.Τ.Ε. και αφετέρου να οργανωθεί και να λειτουργήσει ένα επιπλέον Τμήμα Υψηλής Επιτήρησης, όπως είχε συμβεί κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Όπως όμως υποστηρίζει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ Ν. Αττικής ((ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ. – Ε.Σ.Υ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ) ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «έχει οδηγήσει σε σημαντική “αφαίμαξη” Νοσηλευτικού Προσωπικού, από όλες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να θεωρείται πιο επισφαλής από ποτέ. Με την υφιστάμενη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι δεδομένο ότι αφενός η θεραπευτική προσέγγιση – παροχή νοσηλευτικής φροντίδας αποτελεί ουτοπία κι αφετέρου δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση το εργασιακό περιβάλλον. Επιπλέον, η Νοσηλευτική Υπηρεσία είναι η μόνη Υπηρεσία, η οποία καλείται να στελεχώσει και να αντιμετωπίσει άμεσα τις έκτακτες ανάγκες, καθώς οι υπόλοιπες Υπηρεσίες καλύπτουν τη λειτουργία των προαναφερόμενων Τμημάτων, μέσω εφημερευόντων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, για τη ρύθμιση έκτακτων περιστατικών και όχι για το συνεχές της θεραπείας».
Οι εργαζόμενοι με επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) ζητούν:
1. Άμεση πρόσληψη μόνιμου Νοσηλευτικού Προσωπικού, μέσω ειδικής προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π., ειδικά για την Ψυχική Υγεία και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
2. Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας του Επικουρικού Προσωπικού, ειδικά για τη στελέχωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
3. Άμεση έναρξη της ειδικότητας Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας, ώστε να εισέλθουν άμεσα στο σύστημα Ειδικευόμενοι Νοσηλευτές και πρόβλεψη στο μέλλον να μπορούν να στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας με κριτήριο την ειδικότητά τους.
4. Συνεχής παροχή επαρκών μέσων ατομικής προστασίας.
5. Εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων COVID – 19 για τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και τους λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μέσω μόνιμης παρουσίας Κινητών Μονάδων του Ε.Ο.Δ.Υ. σε όλες τις Δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
Οδηγίες για τον εμβολιασμό ατόμων με υποκείμενα νοσήματα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό