*Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Το τέλος Ιουνίου έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ως στόχο για την παραλαβή των 25 εκατομμυρίων δόσεων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός εφόσον το επιθυμεί.
«Θα έχουμε παραλάβει 429.000 εμβόλια της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ 100,3. Όπως είπε, θα ακολουθούν οι εγκρίσεις εμβολίων κι από άλλες φαρμακοβιομηχανίες και μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουμε ικανό αριθμό εμβολίων.
Εν τω μεταξύ, η χώρα μας σήμερα το πρωί παρέλαβε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις οι οποίες θα κατανεμηθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Κατά την παραλάβή τους, ο κ. Χαρδαλιάς, σε μία σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι «συνεχίζουμε βάση του επιχειρησιακού μας σχεδίου», χωρίς να πει περισσότερα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της χώρα μας. Με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία πρόκειται να παραδοθούν στην Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί από την Pfizer 1.255.800 δόσεις. Αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί αν καταλήξει η Ε.Ε. σε συμφωνία για ακόμη 100 εκατ. δόσεις. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της Moderna που αναμένεται να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σε αυτές θα προστεθούν και οι παραδόσεις της AstraΖeneca που αν εξελιχθούν όλα σύμφωνα με το σχέδιο και δοθεί έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα έχουμε 500.000 δόσεις τέλος Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις, τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. τον Απρίλιο. Επίσης σε αυτές, αναμένεται όταν έχουμε τις εγκρίσεις, να προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες 3 εταιρείες.
Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά
Η πρώτη φάση αφορά:
Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης 27/12/2020
Η δεύτερη φάση αφορά:
►Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
• Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Φεβρουάριος 2021
► Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
► Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
► Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
► Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
Η τρίτη φάση αφορά:
► Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Ιούνιος 2021
Ο εμβολιασμός των 85.000 ηλικιωμένων εκτός γηροκομείων
Έτσι, στις 4 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου πεδίου έως τις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε δηλαδή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δόση για όλους τους υγειονομικούς και τους διαμένοντες/προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και των δομών χρονίως πασχόντων.
Από τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι μαζικότεροι εμβολιασμοί στον πληθυσμό και τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα εμβολιαστούν 85.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 85 ετών, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους στηχθεσινή ενημέρωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του protothema.gr.
«Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Ο γενικότερος εμβολιασμός, όταν ανοίξουμε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου και σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι κλειστοί πληθυσμοί, δηλαδή οίκοι ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες χρόνιας φροντίδας. Με βάση τους εκτιμώμενους υπολογισμούς συμμετοχής ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν και μια πρώτη εκτίμηση για τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων είναι ότι θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περισσότερα από 85.000 άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου», εξήγησε ο γενικός γραμματέας το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού της πρώτης φάσης, δηλαδή στους υγειονομικούς όλων των δομών του ΕΣΥ και στους φιλοξενούμενους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και της επόμενης φάσης στον γενικό πληθυσμό.
Με ποια κριτήρια επιλέγονται ποιοι θα εμβολιασθούν
Στα κριτήρια με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση των ομάδων του πληθυσμού αναφέρθηκε αναλυτικά χθες η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία αυθαιρεσίας. Η προτεραιοποίηση έχει στηριχθεί στα τεκμηριωμένα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας διεθνών οργανισμών, τις κατευθυντήριες οδηγίες και βασίζεται φυσικά και σε κανόνες της βιοηθικής».
Το πρώτο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. «Έχει διαπιστωθεί τους μήνες αυτούς που η πανδημία ταλαιπωρεί τον κόσμο, ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Επομένως, είναι κατανοητό γιατί στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν, συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας» εξήγησε.
Το δεύτερο κριτήριο για την προτεραιοποίηση είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από την έκθεση στον ιό είναι οι υγειονομικοί. «Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση, είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό «φάρο» για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά της Covid από τους υγειονομικούς.
Το τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και των χρονίως πασχόντων. Και τελευταία ομάδα στην οποία αναφέρθηκε η ειδικός, είναι οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του Κράτους.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι σε αυτήν την προτεραιοποίηση, δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Πολλοί γονείς συνηθισμένοι από τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, μας ρωτούν πότε θα κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχουν μελέτες σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και ευτυχώς και η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες την παιδική και την εφηβική, είναι ήπια, σπάνια έχει μια σοβαρότητα» εξήγησε.
Έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Ποιοι θα το λάβουν πρώτοι και πού θα χρησιμοποιείται
Την ίδια ώρα υπό την «Δαμόκλειο Σπάθη» των αναπάντητων προς το παρόν ερωτημάτων για τα προσωπικά δεδομένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προχωρά η κυβέρνηση τον σχεδιασμό για την διάθεση του ψηφιακού πιστοποιητικού συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού το οποίο θα δίνεται στους πολίτες. και θα είναι και στα αγγλικά.
Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος αφού στα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμού πολιτών που δεν ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τότε θα πρέπει να τους χορηγείται και σε ψηφιακή μορφή, πιστοποίηση πως έχουν εμβολιαστεί, η οποία θα είναι για προσωπική χρήση.
Προς το παρόν, σχετικό έγγραφο δίδεται στους υγειονομικούς οι οποίοι εμβολιάζονται κυρίως για λόγους καταγραφής και προτεραιοποίησης.
Δείτε το έγγραφο που παρουσίασε το OPEN:
Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε ζητηθεί από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός.
Πάντως, τα όποια ερωτήματα είχαν τεθεί για τις επιπτώσεις άρνησης συμμετοχής στον εμβολιασμό των υγειονομικών, απαντήθηκαν σε κάθε τόνο με τους αρμοδίους να λένε πως η συμμετοχή είναι προαιρετική. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης του πληθυσμού προκειμένου να πειστούν, πολίτες και υγειονομικοί για την αναγκαιότητα εμβολιασμού.
Η προσοχή των αρμοδίων αρχών για την στιγμή πάντως, είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την δυνατότητα χορήγησης ψηφιακού πιστοποιητικού. Ο σχεδιασμός τον οποίο είχε πρώτο αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία παραμένει εν μέρει «θολή».
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος την Δευτέρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε σχετικά: «Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».
Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το σχετικό πιστοποιητικό θα χορηγείται για προσωπική χρήση, είναι δεδομένο πως η ελεύθερη αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας που μπορεί να απαιτείται το σχετικό έγγραφο προκειμένου να συμμετάσχει κανείς.
Οι σχετικές συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι συνεχείς τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αντίστοιχα στα υπουργεία Υγείας αλλά και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων. Το σίγουρο είναι πως ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος όχι μόνο για τους αριθμούς της πανδημίας αλλά και για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» το οποίος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως το μεγαλύτερο project που έχει υλοποιήσει το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες.
Σχολεία: Πότε θα ανοίξουν – Διχασμένα τα μέλη της επιτροπής
Μάχη στις εντατικές – Μετά τις 15 Ιανουαρίου θα υποχωρήσουν στους 300 οι διασωληνωμένοι
ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία για την έγκριση περνά το εμβόλιο της Novavax