Ανησυχία προκαλεί στις χώρες της Ευρώπης η εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης κατά 70%.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Ήδη, μετά τη Βρετανία, 9 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δανία και από ένα σε Ιταλία, Ολλανδία και Αυστραλία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου στελέχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Διακόπτουν τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Λονδίνου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διακοπή των συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η απόφαση της Γερμανίας δεν αφορά προς το παρόν παρά τις πτήσεις και, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν παραλλήλως κοινή στάση σε ό,τι αφορά τις χερσαίες και τις θαλάσσιες συνδέσεις.
Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προσώπων προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες. «Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίσθηκε από την γαλλική κυβέρνηση, που διευκρίνισε ότι στο μεταξύ αναμένεται ενιαία ευρωπαϊκή απόφαση.
Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ανακοίνωσαν διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων , ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε, εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Για την Ιρλανδία η διακοπή των πτήσεων θα διαρκέσει «τουλάχιστον» 48 ώρες και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα.
Συνεδριάζει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε με μετέχοντες εκπροσώπους των κρατών μελών, συζητώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα μέτρα που παίρνουν τα κράτη μέλη. Είχε προηγηθεί επικοινωνία για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Η έλλειψη συντονισμού στην ΕΕ οδήγησε την Ισπανία να ζητήσει την διαμόρφωση κοινής στάσης, απευθύνοντας έκκληση για την αποφυγή μονομερών ενεργειών.
Η γερμανική προεδρία έχει συγκαλέσει εκτάκτως για το πρωί της Δευτέρας (11:00 ώρα Βρυξελλών, 12:00 ώρα Ελλάδος) την επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ την IPCR, προκειμένου να συζητηθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός στη νέα μετάλλαξη.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.