Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου οι πολίτες να δηλώνουν την επιθυμία συμμετοχής σε τυχαιοποιημένους ελέγχους με rapid test.
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στον στόχο των 12.000 τεστ, ανέλυσε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε πολίτης και ανέφερε ως εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι, όπως τόνισε, θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους.
Πιο αναλυτικά:
«Θα παρουσιάσουμε τη νέα πλατφόρμα τυχαιοποιημένη διασποράς στην κοινότητα, ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε για τη διασπορά του ιού. Η στρατηγική μας για δωρεάν τεστ μέχρι τώρα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα Covid-19, όπως είναι οι υγειονομικοί και τα κέντρα υγείας. Επίσης εκτελείται και έλεγχος στην κοινότητα από τον ΕΟΔΥ στο πλαίσιο εντοπισμού συρροών, αλλά και προληπτικοί έλεγχοι συρροής.
Με την έλευση έγκυρων τυχαίων rapid tests προσθέτουμε στη στρατηγική μας τυχαίους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους, με στόχο να φτάσουμε στα 12.000 τυχαία τεστ., ανά ημέρα. Στόχος είναι η διακοπή αλυσίδας μετάδοσης, η έγκαιρη πρόβλεψη και η ανίχνευση της ασυμπτωματικής διασποράς.
Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί 386 σημεία. Τα 260 σημεία εξέτασης θα είναι σε Κέντρα Υγείας. Άλλα 98 σημεία εξέτασης θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και μάλλα 18 σημεία θα υπάρχουν σε υγειονομικές μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.
Το βράδυ της Δευτέρας (21/12) θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα testing.gov.gr και οι πρώτοι 12.000 θα ειδοποιηθούν το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου. Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα ειδοποιηθούν οι πρώτοι 12.000 για το σημείο και την ώρα προσέλευσης.
Αφορά όλους, με μία συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον γιατρό σας. Δεν σας εξασφαλίζει, διότι ο έλεγχος είναι τυχαιοποιημένος και είναι πιθανό να μην επιλεγείτε, ή η επιλογή να μην γίνει στο χρονικό διάστημα της νόσου. Ο σωστός τρόπος να κάνετε τεστ δωρεάν είναι μέσω του θεράποντος ιατρού σας, των Κέντρων Υγείας ή των Νοσοκομείων.
Η διαδικασία θα ξεκινά μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα testing.cov.gr. Στην αίτηση θα έχει στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικό κώδικα, ιδιότητα, επάγγελμα και οπωσδήποτε αριθμός κινητού. Ακολούθως θα σας έρχεται ένα μήνυμα με έναν κωδικό επαλήθευσης, τον οποίο και θα πρέπει να συμπληρώσετε στην αίτησή σας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τότε θα δείτε στην οθόνη ότι η αίτησή σας χακαταχωρήθηκε. Αν επιλεγείτε, θα έρθει νέο μήνυμα για το πότε και το πού μερικές ημέρες αργότερα. Οι επιλεγμένοι πολίτες θα λαμβάνουν ένα νέο sms, με έναν μοναδικό κωδικό, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μοιράζονται με άλλους, μέσω του οποίου θα μπορούν να εμφανιστούν σε συγκεκριμένο διάστημα και σε συγκεκριμένο σημείο.
Η παρουσία στο τεστ, θα δικαιολογεί τρίωρη αποχή από την εργασία και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα διαγράφονται τα προσωπικά στοιχεία».
Φλώρος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει 130 σταθμούς δειγματολειψίας
Διευκρινίσεις για τη συμμετοχή του στρατού στη διαδικασία του Testing, έδωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Από την αρχή της πανδημίας το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα αρμόδια υπουργεία, έθεσε στη διάθεση τους εξειδικευμένο προσωπικό, υλικά και χώρους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει 130 σταθμούς δειγματοληψίας rapid test, σε 73 πόλεις σε όλη την επικράτεια από 97 μονάδες όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι έχουν στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εκεί σε κατάλληλα διαμορφωμένους όπου θα υπάρχουν γιατροί νοσηλευτές και γραμματειακή υποστήριξη από τον στρατό ξηράς θα ξεκινήσουν να διεξάγονται rapid test για τους πολίτες» είπε αρχικά ο κ. Φλώρος.
Και συνέχισε: «Από τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να προσέρχονται για έλεγχο σε αυτούς τους σταθμούς, με ραντεβού, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας που θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση καταγραφής θετικού δείγματος. Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό, συνεχίζεται η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε σειρά από δράσεις στην προσπάθεια του περιορισμού της διασποράς»
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέλυσε τα επτά σημεία της δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων ως τώρα στο «μέτωπο» της πανδημίας:
– Διάθεση 35 κλινών και 18 κλινών ΜΕΘ στα στρατιωτικά νοσοκομεία
– Διάθεση κλινών ΜΕΘ για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ
– Διάθεση 2 κλινικών στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
– Διάθεση 28 κλινών στο ΑΧΕΠΑ
– Ανάπτυξη και λειτουργία της κινητής μονάδας υγείας στο προαύλιο του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
– Υποστήριξη του ΕΚΑΒ στη μεταφορά ασθενών με μη Covid σοβαρές παθήσεις
– Διάθεση 232 υγειονομικών στελεχών στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ και τα εργαστήρια αναφοράς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Καστοριά, Ξάνθη, Εχίνο και στις πύλες εισόδου της χώρας.