Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1190 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 127557, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5163 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36669 (28.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η κατανομή των 1170 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:
552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 162 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 768 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επίσης, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1556 (40.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.624.305 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 381.174 δείγματα.
Την εβδομάδα 7 – 13 Δεκεμβρίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 4.34% σε σύνολο 104.172 RT-PCR και 80.466 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. To 𝑅𝑡
για την επικράτεια στις 16 Δεκεμβρίου 2020 εκτιμάται σε 0.86
Κικίλιας: Προειδοποίηση για νέα τοπικά lockdown
Ολα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδιαίτερα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που είναι παρών στη σημερινή ενημέρωση, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Φιλίππου.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:
«Μετά τη σημερινή ανακοινωση των κρουσμάτων πρέπει να πω ότι βλέπουμε περισσότερα κρούσματα σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα, Ροδόπη και Δυτική Αττική.
Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η επιτροπή για την Κοζάνη και τη Δυτική Αττική, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζουν.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών.
Εάν και εφόσον επιβαρυνθούν τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα, ανά περιοχή.
Για την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια των εμβολίων, θα δοθεί σε όλους τα ευρωπαϊκά κράτη, στην ίδια ημερομηνία.
Από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα θα υπάρξει επικοινωνία με τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών ενόψει του εμβολιαμσού. Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους.
Αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής τα sms για τα ραντεβού. Δεν χρειάζεται πάνω από 7 ημέρες για να κλειστεί το ραντεβού. Είναι προφανές ότι όσο θα εγκρίνονται τα εμβόλια που έχουν αγοραστεί από την ΕΕ, θα ανοίγει η βεντάλια.
Στους πρώτους μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας. Εξαρτάται, όμως, από τις εγκρίσεις των εμβολίων και τις δυνατότητες προμήθειες των εταιρειών. Η διαδικασία προχωρά ομαλά και είμαστε ικανοποιημένοι που γίνεται από κοινού στην Ευρώπη.
Τα εμβόλια θα είναι δωρεάν».
Πρόεδρος ΕΟΦ: Τι είναι η «κίτρινη κάρτα» για το εμβόλιο της Covid
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του εμβολιασμού για τη γρίπη και μίλησε για τη λεγόμενη «κίτρινη κάρτα», για το εμβόλιο του νέου κορωνοϊού, δηλαδή στην παρακολούθηση του νέου φαρμάκου για την καταγραφή των ανεπιθύμητων επιπτώσεων.
Πιο αναλυτικά:
«Περάσανε τρεις μήνες από την ανακοίνωση του σχεδίου εμβολιασμού για τη γρίπη. Θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία. Συνταγογραφήθηκαν 2.650.000 εμβόλια και έγιναν 3.400.000, ενώ στην αγορά δόθηκαν 3,9 εκατ. Η σχεδιαστική πολιτική ήταν επαρκής και είμαστε ικανοποιημένοι.
Τα εμβόλια της Covid-19 είναι προ των πυλών. Ο ΕΟΦ είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε να διεξάγει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και να τις διασφαλίσει.
Θέλω να αναφερθώ στην κίτρινη κάρτα. Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπάρχει το θέμα της φαρμακοεπαγρύπνησης. Κάθε φάρμακο, παρακολουθείται η πορεία του σε βάθος χρόνου. Ο ΕΟΦ θα καταγράψει τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις και θα γίνει κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η επικοινωνία με τον ΕΟΦ, των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.
Ήμασταν από τα λίγα ευρωπαϊκά κράτη που φέραμε φάρμακα με μονοκλινικά αντισώματα.