Αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό σχετικά με την προμήθεια του εμβολίου αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως τα σκευάσματα θα έρθουν στην Ελλάδα γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM, σημείωσε πως υπάρχουν καλά και κακά νέα στο μέτωπο του εμβολιασμού. Από την μία, όπως είπε, προβλέπεται πως το εμβόλιο θα έρθει γρηγορότερα στην Ελλάδα, ίσως και πριν το τέλος του 2020, ωστόσο συμπλήρωσε, ο αριθμός θα είναι μικρότερος. «Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να το έχουμε ακόμα και πριν το τέλος της χρονιάς», είπε.
«Θα πάρουμε γρηγορότερα το εμβόλιο, γιατί φαίνεται πως θα έρθει γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί και όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλίμακα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε μικρότερο αριθμό εμβολίων», είπε ο κ. Πέτσας.
«Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια, δεν μιλάω για των άλλων εταιρειών, φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο», είπε. Παράλληλα, αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα έκανε λόγο για λίγο περισσότερα από 300.000 δόσεις. Κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν περίπου 150.000 συμπολίτες μας.
Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως τα νούμερα αυτά αφορούν στον Ιανουάριο. Όπως, πάντως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ζούμε μία δυναμική κατάσταση και το διάστημα που θα ακολουθήσει θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιό μας για τον εμβολιασμό».
Πόσες δόσεις έχει συμφωνήσει να πάρει η Ελλάδα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας η Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, αναμένεται να λάβει 160.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer έως 31 Δεκεμβρίου και άλλες 500.000 έως τέλος Ιανουαρίου. Επίσης θα λάβει 300.000 του εμβολίου της AstraZeneca και 200.000 της Moderna.
Νωρίτερα την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Μίκαελ Ροτ υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας και εκπρόσωπο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, είπε πως: «Ολες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού την ίδια ημέρα».
Η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την πεποίθησή της ότι σε μια εβδομάδα θα έχει εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι
Η απόλυτη προτεραιότητα δίδεται στους υγειονομικούς, τους επαγγελματίες υγείας, τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων και των δομών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών.
Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε σχετική εισήγησή του τονίζει ότι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι και ειδικότερα εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης υπόπτων και θετικών κρουσμάτων COVID-19 πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων πληθυσμιακών ομάδων που πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τον SARS-CoV-2 αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές (οίκοι ευγηρίας, θεραπευτήρια χρόνιων νοσημάτων, σωφρονιστικά καταστήματα κ.α.). Ειδικές κινητές ομάδες ιατρονοσηλευτικού προσωπικού θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των ατόμων που διαβιούν σε κλειστές δομές καθώς και εκείνων που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες μετακίνησης.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων συνεδριάζει συνεχώς και εξετάζει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές. Όπως ανέφερε προχθές η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, σε αυτή τη φάση δεν θα εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων.
Ειδήσεις σήμερα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι εμβολιασμοί στις ευρωπαϊκές χώρες θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα