Τον γρήγορο, οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας με ειδικές λάμπες LED (Light Emitting Diode, Δίοδοι εκπομπής φωτός).

Η πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής την Δρ Hadas Mamane, Διευθύντρια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, αποτελεί την πρώτη που διερεύνησε την αποτελεσματικότητα απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία από λάμπες LED σε διαφορετικά μήκη κύματος ή συχνότητες σε ιούς από την οικογένεια των κορωνοϊών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology.

Μέσα από αρκετές δοκιμές, η επιστημονική ομάδα κατέληξε πως το μήκος κύματος 285 νανομέτρων (nm) κατάφερε να εξουδετερώσει τον κορωνοϊό κατά 99,9% σε λιγότερο από μισό λεπτό. Πρόκειται για μήκος κύματος εξίσου αποτελεσματικό με αυτό των 265 nm, με το σημαντικό πλεονέκτημα ωστόσο του χρόνου αλλά και του κόστους -οι λαμπτήρες LED 285 nm είναι πιο οικονομικοί από τους λαμπτήρες των 265 nm, ενώ η διάθεσή τους στην αγορά είναι μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η τεχνολογία λαμπτήρων UV-LED θα είναι σύντομα διαθέσιμη στο αγοραστικό κοινό, μέσα από ειδικά σχεδιασμένα ρομποτικά συστήματα ή συστήματα κλιματισμού, καθαρισμού και ύδρευσης, πετυχαίνοντας τη μέγιστη απολύμανση μεγάλων επιφανειών και χώρων.

Όπως άλλωστε επεσήμαναν, η μέθοδος που συστήνουν τα νέα ευρήματα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς εξειδικευμένο σχεδιασμό για την απολύμανση των χώρων του σπιτιού, καθώς η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Τα χέρια των ειδικών φαίνεται να λύνει η νέα ανακάλυψη, σχολίασε η Δρ Mamane, αφού οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έως τώρα για την εξουδετέρωση του ιού όπως η χρήση χημικών σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε χώρους διαφόρων εκδηλώσεων και αλλού, πέρα από ανθρώπινο δυναμικό απαιτούν και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να δράσει η αντιική ουσία. Αντιθέτως «τα συστήματα απολύμανσης με λαμπτήρες LED θα μπορούν να εγκατασταθούν σε συστήματα εξαερισμού, επί παραδείγματι, οπότε ο αέρας που θα διέρχεται θα αποστειρώνεται αυτόματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η επικεφαλής της σημαντικής μελέτης αναφέρθηκε συνολικά στα πολλαπλά οφέλη της νέας μεθόδου με λαμπτήρες LED -οι οποίοι καταναλώνουν λίγη ενέργεια και δεν περιέχουν υδράργυρο- σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αφού μπορεί να βρει εφαρμογή σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητας, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια της ερευνητικής ομάδας: τον συνδυασμό της νέας μοναδικής τεχνικής εξουδετέρωσης του ιού με κάποιες ιδέες που επεξεργάζονται τώρα για αποτελεσματική αντιμετώπιση ιών και βακτηρίων και σε άλλου τύπου επιφάνειες, την ατμόσφαιρα ή το νερό.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Και τα νανοσωματίδια στη μάχη κατά του ιού

Κορωνοϊός: Τα διαλύματα που εξουδετερώνουν τον ιό σε 30″

Κορωνοϊός – Θεραπεία με πλάσμα αίματος: Ποιοι ασθενείς είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι δότες