Έντεκα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, τα 639 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ΕΟΔΥ σκορπίζουν ψήγματα αισιοδοξίας, αφήνοντας πίσω τους τετραψήφιους αριθμούς της προηγούμενης εβδομάδας έως και το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.
Πρώτη στο βάθρο παραμένει η Αττική με τις 184 νέες διαγνώσεις και σταθερή επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που κατέγραψε μείωση 20% σε νέα κρούσματα, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, φτάνοντας σήμερα τα 163.
Μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση εξακολουθεί να παρουσιάζει το βόρειο τμήμα της χώρας σε σχέση με το νότιο. Ενδεικτικά, σε διψήφιο αριθμό διαγνώσεων κινούνται ακόμα οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης (73), Ημαθίας (22), Έβρου (15) και Ροδόπης (15). Συνολικά, νέα κρούσματα σημειώθηκαν σε 39 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Βαρύ παραμένει και το προφίλ νοσηρότητας της ηλικιακής κατανομής διαγνώσεων, ανέφερε ο κ, Μαγιορκίνης, με την εικόνα αναλλοίωτη από τα μέσα Νοεμβρίου και «τις διαγνώσεις πάνω των 40 να διατηρούν την υψηλότερη σχετική επίπτωση».
Ανησυχητική η κατάσταση στο ΕΣΥ
Ανησυχητική η εικόνα και του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, παρά την ήπια υποχώρηση στα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ, το φορτίο παραμένει υψηλό.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευγαγγέλου έκανε λόγο για αίσθηση μείωσης των κρουσμάτων, επικαλούμενη τις λιγότερες νέες εισαγωγές και ενδείξεις σταθεροποίησης σε θανάτους και διασωληνωμένους συγκριτικά με την παλαιότερη εικόνα (62 θάνατοι και 558 διασωληνωμένοι σήμερα). Πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί η πιθανή ανάγκη για άμβλυνση στην παρουσίαση της επιδημιολογικής κατάστασης ενόψει των εορτών: σε αντίθεση με τον συνηθισμένο αριθμό των 20.000-24.000 ελέγχων, τα σημερινά στοιχεία προκύπτουν έπειτα από μόλις 12.000 ελέγχους.
Η κ. Παπαευγαγγέλου συνέστησε υπομονή, ιδίως εν αναμονή του εμβολίου τωνPfizer-BioNTech που θα χρησιμοποιηθεί για τον επικείμενο εγχώριο εμβολιασμό από τις αρχές Ιανουαρίου. Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε την ασφάλεια για τους ηλικιωμένους καθώς και την υψηλή αποτελεσματικότητά του (95%), στους οποίους η βασική ανεπιθύμητη ενέργεια του πόνου ήταν ηπιότερη. Τέλος, ανέφερε τον αποκλεισμό παιδιών κάτω των 16 ετών, εγκύων και ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό στην πρώτη φάση του εμβολιασμού και ενημέρωσε για την αυριανή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού όπου θα αποφασιστεί η προτεραιοποίηση του εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες.
Γιορτές: Διατήρηση κοινωνικής φούσκας – Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Μεγάλη προσοχή συνέστησαν οι δύο καθηγητές για τις εορταστικές συναθροίσεις, κατανοώντας την ανάγκη των οικογενειών να σμίξουν ξανά, αν και ιδανικά κάθε οικογένεια θα έπρεπε να περάσει μόνη τις ημέρες των εορτών.
Μόλις 8 λεπτά αρκούν για τη μετάδοση του ιού σε μια συγκέντρωση 20 ατόμων χωρίς μάσκα, προειδοποίησε η κ Παπαευαγγέλου, δεδομένου πως «τα σπίτια μας, οι κλειστοί χώροι, είναι σημαντικοί παράγοντες διασποράς».
Την ανάγκη τήρησης της κοινωνικής φούσκας υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, επεξηγώντας πως πρέπει να καταλήξουμε στη μία και μοναδική ομάδα ανθρώπων με τους οποίους θα περάσουμε τις ημέρες των εορτών.
Τέλος, πρέπει όλοι να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς, τόνισε ο καθηγητής, αποφεύγοντας τις συγκεντρώσεις αν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, φροντίζοντας για τον σωστό αερισμό των χώρων, φορώντας μάσκα στον βαθμό του εφικτού, κρατώντας αποστάσεις (ακόμη και σε ξεχωριστά δωμάτια εάν είναι εφικτό), τηρώντας του κανόνες υγιεινής (πλύσιμο χεριών, όχι ανταλλαγή σκευών), και οπωσδήποτε χωρίς φιλιά και εναγκαλισμούς.