*Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Το κρίσιμο ερώτημα, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση έθεσε χθες σε απευθείας μετάδοση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κι ενώ το κυβερνητικό επιτελείο επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου τις τελευταίες ώρες, για να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των γιορτών.
«Εάν υποθέσουμε ότι προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες ημέρες, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα Νοσοκομεία μας, το ερώτημα το οποίο τίθεται, ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, είναι πώς μπορεί να βρει κάποιος ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, εάν και εφόσον ξανααυξηθούν τα κρούσματα, και μάλιστα ραγδαία, μετά από μία χαλάρωση;» διερωτήθηκε δημόσια ο κ. Κικίλιας, μεταφέροντας μεγαλοφώνως τις μύχιες σκέψεις των ειδικών, αλλά και ανώτατων κυβερνητικών παραγόντων.
Έχοντας επικοινωνήσει πριν την τακτική ενημέρωση χθες με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο υπουργός Υγείας αποτύπωσε ρεαλιστικά την εθνική επιδημιολογική εικόνα, αλλά και τα διαθέσιμα «πυρομαχικά» της χώρας στην μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς «η Αττική έχει κατειλημμένες το 77% των ΜΕΘ της και η Θεσσαλονίκη το 91%».
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «στο κόκκινο», σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρίσκονται 9 συνολικά περιοχές της χώρας:
· Πιερία,
· Δράμα,
· Κιλκίς,
· Πέλλα,
· Ξάνθη,
· Ημαθία,
· Θεσσαλονίκη,
· Φλώρινα και
· Λάρισα
οι δραματικοί τόνοι του υπουργού Υγείας αποκτούν ιδιαίτερο νόημα, αν «όπως λένε οι επιστήμονές μας» υπάρξει τρίτο κύμα, με τον κ. Κικίλια να επισημαίνει πως ο μέσος όρος διασωλήνωσης στην Ελλάδα είναι 10-11 ημέρες, στενεύοντας έτσι τα περιθώρια για μεγαλύτερη συχνότητα στην εναλλαγή ασθενών στις υφιστάμενες ΜΕΘ.
Συναγερμός για τη Δυτική Αττική
Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η Δυτική Αττική εμφανίζει τις τελευταίες επτά ημέρες υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου, με τους λοιμωξιολόγους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου ως προς την ευλαβική τήρηση των μέτρων, αφού η αναλογία διαμορφώνεται μέχρι σήμερα σε 150 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμό.
Χριστούγεννα με…καθυστέρηση
Με βάση όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, έκκληση «να υπάρχει η πρόβλεψη να πάμε λίγο παρακάτω», δηλαδή να μεταφερθεί το εορταστικό κλίμα «λίγες μέρες παρακάτω» απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας και ενώ επίκεινται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στα ερωτήματα-γρίφους που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες, έχοντας καταλήξει ήδη σε μια μεγάλη ομάδα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα αδρανοποιηθούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, ενώ σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες.
Σταδιακά βήματα
Παρά την προσπάθεια στεγανοποίησης, ο φόβος που ελλοχεύει στην επιστημονική κοινότητα είναι η πιθανή επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στο ιικό φορτίο. «Είναι επικίνδυνο το άνοιγμα ενέχει ένα ρίσκο. Μέχρι την άλλη εβδομάδα πιστεύω θα μπούμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων» εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ εξίσου επιφυλακτικά εμφανίζονται και μέλη της Επιτροπής αναφορικά με την επανεκκίνηση της αγοράς. Υπέρ ενός ήπιου ανοίγματος, με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις τάχθηκε χθες, μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Ηρακλής Τσαγκάρης, την ώρα που κερδίζει έδαφος η επαναλειτουργία «δειγματοληπτικά» καταστημάτων μικρής χωρητικότητας από τις 14 του μηνός και εξής, αντί μιας οριζόντιας επαναφοράς στους γνώριμους ρυθμούς της αγοράς.
«Έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά», τόνισε χθες, μιλώντας στο ρ/σ ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατεβάζοντας ταχύτητα στην επαναφορά.
Χάρη… ανήμερα των γιορτών
Ο ίδιος προανήγγειλε μάλιστα πως θα τροποποιηθεί το ωράριο κυκλοφορίας, ώστε να διευκολυνθούν και οι καταναλωτές και οι υπάλληλοι των καταστημάτων να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, μόλις ανάψει το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση της αγοράς. «Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο μελετά το ενδεχόμενο να δοθεί…χάρη, δηλαδή ειδικά για την παραμονή και ανήμερα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση στις ώρες παραμονές εκτός σπιτιού. Ακλόνητη, ωστόσο, εμφανίζεται η κυβέρνηση ως προς την ισχύ της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό σε όλη τη διάρκεια των γιορτών. Αλλαγές μπορεί να υπάρξουν όμως αναφορικά με τη δεκαήμερη καραντίνα που έχει επιβληθεί σε όσους ταξιδέψουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό για το χρονικό διάστημα 18 Δεκεμβρίου – 7 Ιανουαρίου, για να μην αναχαιτίσει πλήρως το όποιο ταξιδιωτικό ρεύμα προς τη χώρα.
Αγοραστική υστερία
Προβάδισμα, σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη της δραστηριότητάς τους έχουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, τα οποία ενδέχεται να λειτουργήσουν την ερχόμενη Δευτέρα, για να ακολουθήσουν περιορισμένες κινήσεις ως προς τη λειτουργία της αγοράς, μπροστά στο ενδεχόμενο συνωστισμού εκατοντάδων πολιτών σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, όπως η Ερμού. Η πιθανότητα, άλλωστε, εκδήλωσης αγοραστικής υστερίας -λόγω και της πολυήμερης στέρησης- είναι υπαρκτή και αποτυπώθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών, αλλά και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.
Παράλληλα, η αδυναμία των εταιριών ταχυμεταφορών να ανταποκριθούν στον όγκο των παραγγελιών παρότι πρόκειται για το δεύτερο lockdown, η απουσία ιδιωτικών δικτύων διανομής από πλευράς πολυκαταστημάτων ή μεγάλων αλυσίδων, αλλά και η δυσκολία εφαρμογής του συστήματος «click away» (παραλαβή επί τόπου στο κατάστημα κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας), όπως εξήγησε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης αυξάνουν την αγοραστική ζήτηση στα ύψη, αγχώνοντας τους ειδικούς.
Εκκλησιασμός με το… μέτρο
Εξίσου αγχωτική για τους επιστήμονες καθίσταται και η πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τον ανώτατο κλήρο, επιτρέποντας υπό αυστηρούς κανόνες το άνοιγμα των λατρευτικών χώρων. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες» εξήγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη στιγμή που το πως θα ενταχθεί η εκκλησιαστική ζωή στις επικείμενες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων συζήτησαν τηλεφωνικά στις αρχές της εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος. Παρά τη διάθεση της πολιτείας να εξευρεθεί η χρυσή τομή, η πίεση από πλευράς ιεραρχών και θρησκευτικών οργανώσεων έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διαβίβασε προς την κυβέρνηση επιστολή 180 χριστιανικών σωματείων πανελλαδικά, τα οποία ζητούν άνοιγμα των εκκλησιών, ενώ ένας ένας ασπάζονται δημόσια την ίδια θέση και πολλοί μητροπολίτες. Από πλευράς της κεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας προκρίνεται η υιοθέτηση καλών πρακτικών, δηλαδή οι ναοί να λειτουργήσουν με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και με δυνατότητα για περισσότερες λειτουργίες, είτε να υιοθετηθεί το «μοντέλο Κύπρου», με επιτρεπόμενο αριθμό ανά λειτουργία τα 75 άτομα. Για την αποφυγή τυχόν συνωστισμού, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ματαίωση της τελετής του αγιασμού των υδάτων την ημέρα των Φώτων, ενώ με τη «λογική της Πάτρας» θα εορτασθεί η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά.
Ειδήσεις σήμερα:
Πάτρα: Μεταφέρουν τα κρούσματα κορωνοϊού από το Άσυλο Ανιάτων