«Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ», διαμηνύει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει το BBC.
Ο 77χρονος Αμερικανός αφήνει στους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν να εμβολιαστούν όταν το ενέσιμο σκεύασμα γίνει διαθέσιμο στις ΗΠΑ, μία δήλωση που έρχεται μετά την σύσταση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, εκτός κι αν βρίσκονται στο σπίτι τους.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών CDC προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «εισήλθαν σε μια φάση υψηλού επιπέδου μετάδοσης» του ιού.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες πάνω από 2.500 νέους θανάτους και σχεδόν 225.000 νέα κρούσματα μέσα σ΄ενα 24ωρο.
Από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, έχουν καταγραφεί συνολικά 14,3 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 278.000 θάνατοι .
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου , τόνισε επίσης ότι η τελετή της ορκωμοσίας δεν θα γίνει παρουσία πλήθους πολιτών εν μέσω της ανησυχίας για την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Κι ενώ η Βρετανία, η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έδωσε έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τους εμβολιασμούς από την ερχόμενη Τρίτη, στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι «φωνές» για την κωλυσιεργία του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων «FDA» σχετικά με την «καθυστέρηση έγκρισης του εμβολίου COVID».
Μιλώντας για την πρόοδο του αμερικανικού οργανισμού στο ζήτημα αυτό, καθηγητής του διάσημου Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς επέκρινε δριμύτατα την στάση του.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail , ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει αναλάβει την «Επιχείρηση με ρυθμούς Χελώνας» τονίζοντας ότι, καθημερινά πεθαίνουν από επιπλοκές της νόσου πάνω από 2.607 άνθρωποι ενώ ένα νέο στατιστικό μοντέλο προβλέπει σχεδόν 539.000 θανάτους μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
Ο καθηγητής Μάρτι Μέικερι επιτέθηκε στον οργανισμό «FDA» καθώς δεν πρόκειται να λάβει απόφαση για την έγκριση του εμβολίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, παρόλο που το εμβόλιο της Pfizer έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Μέικερ υποστήριξε ότι ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων θα μπορούσε να επισπεύσει την έγκρισή του «εντός 24 έως 48 ωρών».
Οι δηλώσεις του βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς , χθες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν την τρίτη χειρότερη ημέρα της πανδημίας από την έναρξή της με 2.607 πολίτες να αφήνουν την τελευταία τους από επιπλοκές της νόσου.