Ιδιαίτερα ανθεκτική αποδεικνύεται η «αλυσίδα» μετάδοσης του νέου κορωνοϊού -και- στην Ελλάδα, καθώς έναν μήνα μετά την έναρξη του γενικού lockdown, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, καθώς τα θετικά κρούσματα σε καθημερινή βάση εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 9-10% επί του συνόλου των τεστ, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων, ο οποίος είναι ένα κλικ από τους 100.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν υποχωρεί η πίεση της πανδημίας στη χώρα, παρ΄ότι έχει επιβληθεί lockdown για αρκετές εβδομάδες; Γαι δύο λόγους, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Διότι από τη μία η κινητικότητα των πολιτών είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε, τον Μάρτιο και από την άλλη, διότι η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού αφορά πλέον τη διαδρομή εργασία-σπίτι. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ή εργοστάσια μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους και τον μεταδίδουν σε όλη την οικογένεια, ανάμεσά τους και στα γηραιότερα μέλη, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από επιπλοκές.

Επίσης, προβληματισμός επικρατεί από τη χαλάρωση που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές εκτός πόλεων. Όπως επεσήμαναν οι αρμόδιοι στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από τις παρατηρήσεις και τα στοιχεία, αφορά τη συμπεριφορά στα χωριά και τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, παρά την απαγόρευση, ανάμεσα σε οικογένειες.

Δεν ξεκολλά από το «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο», ενώ στο «κάδρο» της ανησυχίας έχουν μπει και άλλες περιοχές, που δεν πέφτει το ιικό φορτίο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχει αυξηθεί.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», ιδιαίτερα όμως για έξι περιοχές που δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.

Ανακοίνωσε επίσης την ενεργοποίηση δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό και επιπλέον, την απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.

Πιο αναλυτικά:

«Χθες ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου. Τα ενεργά κρούσματα είναι 16.617.  Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία».

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Και συνέχισε:

«Τα ποσοστά εξαρτώνται από την τήρηση των μέτρων. Προβληματισμός για Ξάνθη, Πέλλα, Δράμα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία. Γι’ αυτό είχαμε τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης. τη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται τα δύο στα τρία ενεργά κρούσματα.

Σε αυτές τις περιοχές το επιδημιολογικό φορτίο δεν υποχωρεί και παρουσιάζουν σταθερό αριθμό κρουσμάτων και δεν μειώνονται, σε αντίθεση με άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές, τα κρούσματα παρουσιάζονται στα χωριά. Κάνουμε σύσταση για την αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης, ενώ αναμένεται περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων.

Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.

Οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να διεξάγονται και ζητάμε να εφαρμόζονται με προσήλωση τα μέτρα προστασίας.

Σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα, θα λαμβάνονται

Ενεργοποιούμε δύο επιπλέον μέτρα. Όσοι ανιχνεύονται θετικοί στα σύνορα, δεν θα μπαίνουν στη χώρα και δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στο Άγιο Όρος».

Νωρίτερα έλαβε χώρα ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και όλοι οι Δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε:

«Όσον αφορά την επιδημία στην Ελλάδα, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Ωστόσο η συρρίκνωση είναι μικρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα. Η μείωση στα αστικά κέντρα συνεχίστηκε, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς.

Η Θεσσαλονίκη παραμένει ψηλά ο δείκτη RT, ενώ στην Αττική μειώθηκε κατά 15-20%. Στη Λάρισα επίσης παραμένει ψηλά.

Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιο βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο. Να παρακαλέσω ιδιαίτερα όσους ζουν σε μικρά χωριά, να τηρήσουν τα μέτρα. Το ότι ζείτε σε μικρές κοινωνίες, δεν σημαίνει ότι δεν σας αφορά. Μας αφορά όλους.

Ο εμβολιασμός αναμένουμε να ανασχέσει ικανοποιητικά τη μετάδοση του ιού. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα τους επόμενους μήνες.

Δεν έχω αναφέρει ποτέ για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων».

Η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε:

«Μειώνεται η καμπύλη σε όλη την Ελλάδα. Στα 1.750 τα κρούσματα κατά μέσο όρο. Σε κάποιες περιφέρειες, Αιτωλοακαρνανία, Πιερία και Φθιώτιδα δεν έχουμε δει τη μείωση που περιμέναμε. Νοσηλεύονται πάνω από 4.000 ασθενείς.

Εχουμε ένα διαρκές πινγκ πονγκ ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και τις οικογένειες.

Μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 49 χρόνια. Την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήσαμε αύξηση στις ασθένειες των άνω 65.

Οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στο 84% στην Επικράτεια η πληρότητα στις ΜΕΘ. Η αλυσίδα δεν λέει να σπάσει. Η κινητικότητα των πολιτών δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown.

Μία εξήγηση είναι η διασπορά σε εργασιακές δομές, που μεταφέρεται στα σπίτια και στις οικογένειες.

Να σχεδιάσουμε διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος, με πολλές ανηφόρες. Η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας, σε όλον τον κόσμο.

Ακόμη και όταν έρθουν τα εμβόλια, χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να δημιουργήσουμε το τείχος ανοσίας. Ικανή προστασία θα αποκτήσουμε επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Τα βασικά κριτήρια της επιλογής για τον εμβολιασμό, είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη (νοσηλευτικό προσωπικό), αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση (ηλικιωμένοι).

Στις αρχές του χρόνου τα εμβόλια στα χέρια μας. Όταν έρθουν θα έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και θα έχουν ελεγχθεί σε επίπεδο ασφάλειας».

Η έκθεση του ΕΟΔΥ και ο χάρτης των κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.667 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

Αναλυτικότερα:

 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 316 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
 367 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
 17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
 14 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
 13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
 35 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
 56 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
 34 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
 13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
 93 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
 40 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
 23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
 40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xarths4_12

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Hlikia4_12

Ειδήσεις σήμερα: 

Παγώνη: Στείλαμε εξώδικο στον κ. Εξαδάκτυλο για όσα είπε για τους γιατρούς του ΕΣΥ