Η Μεγάλη Βρετανία από σήμερα Τετάρτη βγαίνει από ένα lockdown που είχε διάρκεια τέσσερις εβδομάδες και επανέρχεται σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει τρεις βαθμίδες περιορισμών ανά περιοχές. Μία Ελληνίδα που ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στη Γηραιά Αλβιόνα μιλάει στο protothema.gr για το πως βίωσε τις μέρες της καραντίνας, για το τι θα γίνει την επόμενη της άρσης των γενικών περιορισμών καθώς και για τον τρόπο που θα γιορταστούν τα φετινά χριστούγεννα.
Ακόμη σχολιάζει το εάν υπάρχουν έλεγχοι από τις αρχές της χώρας, ενώ μιλάει για την εξοικείωση των Βρετανών με τη χρήση μάσκας. Παράλληλα τονίζει ότι συγκρητικά με το πρώτο lockdown τώρα υπάρχει περισσότερος κόσμος στα Μέσα Μεταφοράς.
Επιπλέον στέκεται στο τι συμβαίνει με τα τεστ κορωνοϊού και περιγράφει ένα προσωπικό περιστατικό όταν ο φίλος της χρειάστηκε να υποβληθεί σε τεστ. Επίσης περιγράφει πως λειτουργούν οι εταιρείες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και σημειώνει ότι κάποιες εξ αυτών θα διατηρήσουν μόνιμα την τηλεργασία μία έως δύο μέρες την εβδομάδα.
Τέλος σημειώνει ότι ειδικότερα στους Έλληνες του εξωτερικού κυριαρχεί το άγχος επειδή έχουν καιρό να δουν τους δικούς τους ανθρώπους και η αβεβαιότητα αναφορικά με το ότι δεν μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.
Μετά τις 2 Δεκεμβρίου το Λονδίνο τίθεται σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου»
Όπως εξηγεί η Μυρσίνη Γιάγκα «το lockdown λήγει στις 2 Δεκεμβρίου και δεν πρόκειται να πάρει παράταση. Ωστόσο χωρίζει τις περιοχές σε τρεις κατηγορίες. Μάλιστα το Λονδίνο θα τεθεί στη βαθμίδα 2 η οποία περιγράφεται ως «υψηλού συναγερμού». Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται οι συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών νοικοκυριών εντός εσωτερικών χώρων και ότι σε εξωτερικούς χώρους μπορούν να συναντηθούν το μέγιστο έξι άνθρωποι. Παράλληλα τα εστιατόρια που λειτουργούσαν ως take away πλέον μπορούν να ανοίξουν, ενώ επιτρέπεται η παραμονή έξι ατόμων μέσα σε ένα εστιατόριο εάν πρόκειται για business meeting.
Όπως προσθέτει τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και για τη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί μία χριστουγεννιάτικη «φούσκα» που θα αποτελείται αποκλειστικά από τα μέλη τριών νοικοκυριών, ενώ όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν ακυρωθεί.
Κούραστηκε ο κόσμος – Τα μηνύματα της κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρα
Απαντώντας στο ερώτημα για τις αντοχές του κόσμου έπειτα από δύο lockdown επισημαίνει ότι υπάρχει μία κούραση, ενώ τα μηνύματα της κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρα. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «παρατηρείται μία κούραση. Τα μηνύματα από την αγγλική κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρα από την αρχή της πανδημίας και ο κόσμος νιώθει μπερδεμένος με το τι ισχύει και τι όχι».
Εξοικειωμένοι οι Βρετανοί με τη χρήση μάσκας
Ακόμη φαίνεται ότι οι Βρετανοί έχουν εξοικειωθεί με τη χρήση μάσκας. «Παρά το γεγονός ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική βλέπουμε στους εξωτερικούς χώρους τους ανθρώπους να τη φορούν ακόμα και στη βόλτα τους», τονίζει η Μυρσίνη Γιάγκα.
Πολύς κόσμος στα Μέσα Μεταφοράς συγκριτικά με το πρώτο lockdown
«Σε σχέση με το προηγούμενο lockdown η κίνηση δεν έχει πέσει. Αυτή τη φορά δούλευε περισσότερος κόσμος με αποτέλεσμα τα Μέσα Μεταφοράς να έχουν περισσότερο κόσμο. Βέβαια οι περισσότερες εταιρείες από τον Μάρτιο έχουν τους υπαλλήλους σε καθεστώς τηλεργασίας», συνεχίζει.
Πώς περνούν οι μέρες της καραντίνας
Όπως εξηγεί συγκριτικά με το πρώτο lockdown υπάρχει διαφορά στο πως κυλάει η καθημερινότητα. «Στην καραντίνα του Μαρτίου εξαιτίας του καλού καιρού και της μεγάλης μέρας ακόμα και τις καθημερινές όταν τελείωνες τη δουλειά σου έβγαινες για ποδήλατο και περπάτημα, έκανες γυμναστική, βόλτες στα πάρκα ή τον Τάμεση. Ακόμη οργάνωνες πικ – νικ, γκρουπ για ποδηλατάδες ή ρόλερ σκέιτ», αναφέρει αρχικά.
«Τώρα που ο καιρός έχει αλλάξει – βρέχει συνέχεια και νυχτώνει από τις τέσσερις το μεσημέρι – νιώθεις περισσότερη κούραση. Έτσι λοιπόν καιρού επιτρέποντος πηγαίνουμε βόλτες και κάνουμε πεζοπορίες. Και όλα αυτά τηρώντας πάντα τα μέτρα. Όσον αφορά το πως περνάμε στο σπίτι φτιάχνουμε παζλ ενώ για αυτές τις κρύες μέρες επενδύσαμε στο Nintendo ring fit», συμπληρώνει.
Υπάρχει έλεγχος από τις αρχές
Σύμφωνα με τη Μυρσίνη δεν υπάρχει ιδιαίτερος έλεγχος από τις αρχές. «Ειδικότερα στο Λονδίνο βλέπεις παρέες στους δρόμους και οι περισσότερες εξ αυτών χρησιμοποιούν την κοινή λογική για να ακολουθήσουν τις κανόνες. Δεν έχω δει ποτέ αστυνομικό έλεγχο. Επίσης δεν έχω δει έλεγχο σε κόσμο που πρέπει να μείνει σε καραντίνα όταν έρχεται από το εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τι συμβαίνει με τα τεστ κορωνοϊού;
Αναφορικά με τα τεστ κορωνοϊού τονίζει ότι «υπάρχουν πολλά κέντρα όπου μπορεί κάποιος να υποβληθεί σε αυτά. Ωστόσο οι μέχρι στιγμής οδηγίες είναι ότι εάν δεν έχεις συμπτώματα δεν μπορείς να κάνεις τεστ».
Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα ένα γεγονός που συνέβη με τον σύντροφο της. «Ο φίλος μου ήρθε από τη Γαλλία και έπρεπε να κάνει το τεστ. Έκανε τη δήλωση online. Μέσα σε 48 ώρες λάβαμε ένα τεστ κιτ μέσω ταχυδρομείου. Έκανε μόνος του το τεστ ακολουθώντας τις οδηγίες που είχε μέσα το κουτί, ακολούθως το σφράγισε και εγώ το έστειλα πάλι πίσω μέσω ταχυδρομείου βάζοντας το σε κουτί προτεραιότητας. Πέρασαν δύο μέρες και είχαμε τα αποτελέσματα στο email μου. Το τεστ ήταν αρνητικό, ενώ μας κάλεσαν τηλεφωνικά από την υπηρεσία που βοηθάει να βρει κάποιος τις επαφές του και τον ρώτησαν μόνο ένα με δύο πράγματα», επισημαίνει.
Πώς λειτουργούν οι εταιρείες εν μέσω lockdown
Απαντώντας στο ερώτημα για το πως λειτουργούν οι εταιρείες στη χώρα εν μέσω lockdown και κορωνοϊού μιλάει στο protothema.gr για την προσωπική της εμπειρία. «Οι εταιρείες δίνουν αρκετά μεγάλη προσοχή στην ψυχική υγεία των εργαζομένων. Μάλιστα οργανώνουν σεμινάρια καθώς και συχνή επικοινωνία. Για παράδειγμα τον Αύγουστο κάθε Παρασκευή τελειώναμε τη δουλειά μία ώρα νωρίτερα. Παράλληλα οργανώνουμε team meetings όπου παίζουμε παιχνίδια πχ. Bingo, quiz ή συμμετέχουμε σε virtual escape rooms. Κάθε Παρασκευή έχουμε μια ώρα όπου το HR μας μετατρέπεται σε DJ και βάζουμε μουσική, κάνουμε συνεντεύξεις, λέμε αστεία και όλοι επικοινωνούμε μεταξύ μας. Επιπλέον, κάθε μέρα, έχουμε μια συγκεκριμένη ώρα όπου με προτροπή του HR όλη η εταιρεία αποφεύγει να κλείνει meetings» σημειώνει η Μυρσίνη Γιάγκα.
Επιπλέον τονίζει πως «ακούγεται ότι εταιρείες ίσως κρατήσουν την τηλεργασία μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους (Απρίλιος). Μάλιστα πολύ δύσκολα κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στην πενθήμερη φυσική παρουσία στο γραφείο. Το πιθανότερο είναι ότι θα υιοθετήσουν μόνιμα την τηλεργασία μία έως δύο μέρες. Ακόμη υπάρχουν εταιρείες που έχουν επιτρέψει για κάποιο διάστημα στους υπαλλήλους τους να εργαζόνται ακόμα και από άλλη χώρα εάν υπάρχουν οικογενειακοί λόγοι».
Εχουμε άγχος όσοι ζούμε στο εξωτερικό εξαιτίας της απόστασης
Τέλος καταλήγει λέγοντας ότι «ειδικότερα εμείς οι Έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό έχουμε άγχος εξαιτίας του ότι βρισκόμαστε σε απόσταση από τους συγγενείς μας ενώ υπάρχει και αβεβαιότητα για το εάν μπορούμε να έρθουμε στην Ελλάδα. Είτε για τα Χριστούγεννα είτε για ιατρικούς λόγους. Ψυχολογικά αυτό σε καταβάλλει. Μάλιστα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που το μόνο στήριγμα που έχουν είναι οι φίλοι τους ενώ υπάρχουν και άλλοι που ζουν μόνοι τους».